Så funkar WRC

2020 avgörs WRC i 14 deltävlingar precis som 2019. Men det är ändå stor skillnad. Tre deltävlingar har bytts ut. Barcelona, Korsika och Australien försvinner till förmån för Safarirallyt i Kenya, Japan och Nya Zealand. Därmed tävlas det i 16 länder på sex kontinenter.

Förare, bilar och team tävlar inte bara mot varandra utan även mot extrema klimat och utmanande väglag. En ultimat utmaning där den mest kompletta föraren, de tåligaste bi- larna och det bästa teamet står som vinnare. Men hur går det till? Här reder vi ut några av begreppen för dig som är ny i sporten.
Varje rally, deltävling, består av 15–25 specialsträckor, stages. Man kör på avspärrade vägar där det alltså gäller att snabbast ta sig från start till mål. Varje förare kör sträckan individuellt tillsammans med sin kartläsare, som genom sina ”noter” berättar för föraren hur vägen ser ut bakom nästa krök. Bästa tid vinner sträckan och tiderna från alla sträckor läggs ihop för att kora en totalsegrare.

Shakedown

Tävlingarna börjar med en Shakedown — ett fullfartstest före start. Här har förarna chans att känna på underlaget och bankaraktären. Och teamen kan ställa in bilarna för att pre- stera optimalt i de rådande förhållandena. Som åskådare är det en bonus där man kan se sina favoriter i full fart flera gånger innan den riktiga tävlingen börjar.

Startordning

Specialsträckorna, från ett par kilometer till ett par mil, körs enskilt och de prioriterade, toppförarna startar med två, tre minuters intervall. På torsdagens Superspecial i Karlstad startar dock de tävlande två och två, och startordningen och heatindelning bestäms av arrangören.
På fredagen startar totalledaren i WRC först och så vidare. De två avslutande dagarna (lördag och söndag) startar alla WRC-bilar i omvänd resultatordning efter totalställningen föregående tävlingsdag. Den som ligger sist startar alltså först och ledaren sist av WRC-bilarna. För Rally Sweden är det alltså slutresultatet i Monte Carlo-rallyt som gäller som startordning fredag morgon.
Mellan specialsträckorna kör man på vanliga vägar och följer gällande trafikregler. Man har dock ett strikt tidsschema som ska följas för att inte drabbas av tidstillägg.

Restart after retirement

En regel som ger tävlande som bryter en specialsträcka möjlighet att starta om nästa dag. Man kan alltså fortsätta och vara med i tävlingen, trots att man brutit en eller flera delsträckor. Man får då ett tidstillägg för varje sträcka man inte har genomfört.

Power Stage

På tävlingens sista sträcka, som sänds live i TV världen runt, delas extra VM-poäng ut till de fem snabbaste för att höja spänningen. Bästa tid på sistasträckan ger 5 poäng, andra får 4 poäng trean 3, fyran 2 och femman 1 poäng.

Service Park

Under tävlingen är servicen av bilarna strikt reglerad. Mekanikerna får bara jobba med bilarna under schemalagda tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Däremellan får bara föraren och kartläsaren röra, arbeta med och reparera bilarna. Nattetid förvaras bilarna på en speciell parkering säkert bevakade för såväl de egna teamen som andra intressenter.
2020 kommer serviceplatsen precis som tidigare ligga på Torsby flygfält. Här har du möjlighet att se när teamen jobbar med bilarna och besöka deras depåer. Härifrån är det nära till SS8 Torsby 1, SS16 Torsby Sprint och SS19 Torsby 2 Power Stage. Och vid serviceplatsen finns restaurangtält och After Rally.

Konstruktörs-VM

Det är inte bara förarna som tävlar, bilkonstruktörerna slåss även de om världsmästartiteln. Här räknas total- poängen som förarna i ”lagen” skrapar ihop. Varje team kan anmäla tre förare i samma konstruktörslag till varje rally, deltävling, men bara de två bästa resultaten räknas.

WRC2

En klass för fabriksteam som får delta med upp till två bilar per deltävling. De tävlar med R5-specificerade bilar. Precis som i WRC utses en individuell segrare och ett tillverkarteam som segrare. Teamen får tillgodoräkna sig poängen från alla deltävlingar medan förarna räknar sina åtta bästa resultat i sammanräkningen för totalsegern. Teamen måste delta i minst sju deltävlingar varav minst en utanför Europa.

WRC3

En klass avsedd för privatsatsande förare och team, som har köpt eller hyrt sina R5- bilar från tillverkarna. Förarna får räkna sina sex bästa resultat i sammanräkningen till mästartiteln.

WRC 2020

 • Rallye Monte-Carlo
  23-26 januari
 • Rally Sweden
  13-16 februari
 • Rally Mexico
  12-15 mars
 • Rally Chile
  Inställt
 • Rally Argentina
  30 april-3 maj
 • Rally de Portugal
  21-24 maj
 • Rally Italia
  4-7 juni
 • Rally Kenya
  16-19 juli
 • Rally Finland
  6-9 augusti
 • Rally New Zealand
  3-6 september
 • Rally Turkey
  24-27 september
 • Rallye Deutschland
  15-18 oktober
 • Wales Rally GB
  29 oktober-1 november
 • Rally Japan
  19-22 november

Partners