En ny hållbar generation

Inför mästerskapets 50:e säsong gör de nya miljövänliga teknikerna sitt intåg i rallyt precis som allt fler motorsportsgrenar. Något som känns självklart då bilföretagen ser del­tagandet som en viktig del i deras utvecklingsarbete. Genom att WRC anammar hybridtekniken kommer den, såväl som säkerheten kring batterier och drivning kunna testas under extrema förhållanden. Vilket kommer gynna en hållbar energiförsörjning, som alla vet är nyckeln till sportens och bilföretagens engagemang för en grönare framtid.

Toppteamens nya hybridbilar går under beteckningen Rally1 och är alla utrustade med en 100 kW elmotor som komplement till den turboladdade 1,6-litersmotorn på 380 hk, som i sin tur drivs av ett 100 procent fossilfritt bränsle. Elmotorn höjer prestandan, med upp till 130 hk när den används. Det ger totalt över 500 hk samtidigt som det minskar skadliga utsläpp. Elmotorn kan dock inte användas hela tiden, utan det kräves aktiva val av föraren för att ransonera med kraften och använda den på rätt sätt.

Cars 2022

Med batteri och förstärkningar i säkerhetsbågarna, ger detta även lite tyngre bilar. Tillsammans med andra nya regler för bland annat aero­dynamik och fjädring kommer detta alltså innebära stora förändringar för förarna. Därför kommer det bli extra spännande att följa vilka som klarar den omställningen bäst.

Exempel på förändringar, förutom hybridtekniken, från förra årets bilar:

 • De aerodynamiska möjligheterna har minskat genom att avvikelser från standardbilarnas utseende har begränsats.
 • Stålburen som skyddar förare och kartläsare är utökad och förstärkt.
 • De rattmonterade växelpaddarna är borta och tillbaka en manuell femväxlad sekventiell växellåda.
 • Aktiva diffar är inte längre tillåtna. I år har regelverket återgått till permanent fyrhjulsdrift med mekaniska diffar, vilket kommer ställa högre krav på förarna i många situationer.

Rally2 & Rally3

I Rally2 och Rally3 använder man R5-specificerade bilar som ligger närmare motsvarande standardbilar. Mycket är likt WRC-bilarna när det gäller säkerhet och interiör. Klassen har dock en rad begränsningar när det gäller effekt och aerodynamik, främst för att hålla nere kostnaderna och göra det möjligt för fler att delta, såväl fabriksteam i Rally2 privatsatsningarna i Rally3. Här nedan kan du se lite om vad som gäller.

Specifikationer

 • 1,6 liters fyrcylindrig motor med turboladdare, 32 mm ventiler och direktinsprutning.
 • Kraften är reglerad till cirka 285 hk.
 • Motorblock utgår från samma specifikationer som i standardbilarna. I övrigt får dock motorn modifieras i enlighet med reglementet.
 • Femväxlad sekventiell växellåda.
 • Permanent fyrhjulsdrift men mekaniska diff-spärrar.
 • 18-tums hjul för asfalt och snö. 15-tums för grus och is.
 • Minimivikten för körklar bil är 1 230 kg.

Partners