Så funkar WRC

2019 utökas WRC till 14 deltävlingar när Chile tillkommer som arrangörsland. Därmed tävlas det i 16 länder världen runt. Förare, bilar och team tävlar inte bara mot varandra utan även mot extrema klimat och utmanande väglag. En ultimat utmaning där den mest komplette föraren, de tåligaste bilarna med det bästa teamet står som vinnare. Men hur går det till? Här reder vi ut några av begreppen för dig som är ny i sporten.

Varje rally, deltävling, består av 15–25 specialsträckor, stages. Man kör på avspärrade vägar där det alltså gäller att snabbast ta sig från start till mål. Varje förare kör sträckan individuellt tillsammans med sin kartläsare, som genom sina ”noter” berättar för föraren hur vägen ser ut bakom nästa krök. Bästa tid vinner sträckan och tiderna från alla sträckor läggs ihop för att kora en totalsegrare.

Shakedown

Tävlingarna börjar med en Shakedown – ett fullfartstest före start. Här har förarna chans
att känna på underlaget och bankaraktären. Och teamen kan ställa in bilarna för att prestera
optimalt i de rådande förhållandena. Som åskådare är det en bonus där man kan se sina favoriter i full fart flera gånger innan den riktiga tävlingen börjar.

Startordning

Specialsträckorna, från ett par kilometer till ett par mil, körs enskilt och de prioriterade, toppförarna startar med minst två minuters intervall (ibland 3 min). På torsdagens Superspecial i Karlstad startar dock de tävlande två och två, och startordningen och heatindelning bestäms av arrangören.

På fredagen startar totalledaren i WRC först och så vidare. De två avslutande dagarna (lördag och söndag) startar alla WRC-bilar i omvänd resultatordning efter totalställningen föregående tävlingsdag. Den som ligger sist startar alltså först och ledaren sist av WRC-bilarna. För Rally Sweden är det alltså slutresultatet i Monte Carlo-rallyt som gäller som startordning fredag morgon.

Mellan specialsträckorna kör man på vanliga vägar och följer gällande trafikregler. Man har dock ett strikt tidsschema som ska följas för att inte drabbas av tidstillägg.

Rally 2

Rally 2 är en regel som ger tävlande som bryter
en specialsträcka möjlighet att starta om nästa dag. Man kan alltså fortsätta och vara med i tävlingen, trots att man brutit en eller flera delsträckor. Man får då ett tidstillägg för varje sträcka man inte har genomfört.

Power Stage

På tävlingens sista sträcka, som sänds live i TV
världen runt, delas extra VM-poäng ut till de fem snabbaste för att höja spänningen. Bästa tid på sistasträckan ger 5 poäng, andra får 4 poäng trean 3, fyran 2 och femman 1 poäng.

Service Park

Under tävlingen är servicen av bilarna strikt reglerad. Mekanikerna får bara jobba med bilarna under schemalagda tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Däremellan får bara föraren och kartläsaren röra, arbeta med och reparera bilarna. Nattetid förvaras bilarna på en speciell parkering säkert bevakade för såväl de egna teamen som andra intressenter.

2019, kommer serviceparken åter ligga på flygfältet i Torsby, här har du möjlighet att se när teamen jobbar med bilarna och besöka deras depåer. Här ifrån är det nära till SS8 Torsby 1, SS16 Torsby Sprint och SS19 Torsby 2 Power Stage även restaurangtält och After Rally. Och vid serviceplatsen finns restaurangtält och After Rally.

Konstruktörs-VM

Det är inte bara förarna som tävlar, bilkonstruktörerna slåss även de om världsmästartiteln. Här räknas totalpoängen som förarna i ”lagen” skrapar ihop. Varje team kan anmäla tre förare i samma konstruktörslag till varje rally, deltävling, men bara de två bästa resultaten räknas.

WRC 2019

 • Rallye Monte-Carlo
  24-27 januari
 • Rally Sweden
  14-17 februari
 • Rally Mexico
  7-10 mars
 • Rallye de France
  28-31 mars
 • Rally Argentina
  25-28 april
 • Rally Chile
  9-12 maj
 • Rally de Portugal
  30 maj-2 juni
 • Rally Italia
  13-16 juni
 • Rally Finland
  1-4 augusti
 • Rallye Deutschland
  22-25 augusti
 • Rally Turkey
  12-15 september
 • Wales Rally GB
  3-6 oktober
 • Rally de España
  24-27 oktober
 • Rally Australia
  14-17 november