Så funkar WRC

2022 avgörs WRC i 13 deltävlingar. Efter ett annorlunda år när tävlingarna körts utan publik och VM hållits samman, företrädelsevis i Europa, hoppas vi på en mer normal säsong i år. Och med i kalendern finns också Nya Zeeland och Japan. Tillbaka är också Rally Sweden som på grund av Corona fick utgå till förmån för Finland.

Förare, bilar och team tävlar inte bara mot varandra utan även mot extrema klimat och utmanande väglag. En ultimat utmaning där den mest komplette föraren, de tåligaste bilarna och det bästa teamet står som vinnare. Men hur går det till? Här reder vi ut några av begreppen för dig som är ny i sporten.
Varje rally, deltävling, består av 15–25 specialsträckor, stages. Man kör på avspärrade vägar där det alltså gäller att snabbast ta sig från start till mål. Varje förare kör sträckan individuellt tillsammans med sin kartläsare, som genom sina ”noter” berättar för föraren hur vägen ser ut bakom nästa krök. Bästa tid vinner sträckan och tiderna från alla sträckor läggs ihop för att kora en totalsegrare.

Shakedown

Tävlingarna börjar med en Shakedown – ett fullfartstest, på en sträcka likvärdig tävlingsetapperna, före start. Här har förarna chans att känna på underlaget och bankaraktären. Och teamen kan ställa in bilarna för att prestera optimalt i de rådande förhållandena. Som åskådare är det en bonus där man kan se sina favoriter i full fart flera gånger innan den riktiga tävlingen börjar.

Startintervall

Specialsträckorna är från ett par kilometer till ett par mil och körs enskilt. De prioriterade, toppförarna i WRC (Rally1-bilar) startar med tre minuters intervall. Rally2-bilar och Rally3-bilar samt Historic startar med en minuts mellanrum.

Startordning

På fredagen startar totalledaren i WRC först och så vidare. De två avslutande dagarna (lördag och söndag) startar alla WRC-bilar i omvänd resultatordning efter totalställningen föregående tävlingsdag. Den som ligger sist startar alltså först och ledaren sist av WRC-bilarna. För Rally Sweden är det alltså slutresultatet i Monte Carlo-rallyt som gäller som startordning fredag morgon.
Mellan specialsträckorna kör man på vanliga vägar och följer gällande trafikregler. Man har dock ett strikt tidsschema som ska följas för att inte drabbas av tidstillägg.

Re-start

En tävlande som bryter en specialsträcka har möjlighet att starta om nästa dag. Man kan alltså fortsätta och vara med i tävlingen, trots att man brutit en eller flera delsträckor. Man får då ett tidstillägg för varje sträcka man inte har genomfört.

Power Stage

På tävlingens sista sträcka, som sänds live i TV världen runt, delas extra VM-poäng ut till de fem snabbaste i WRC-klassen och tre snabbaste i WRC 2-klassen, för att höja spänningen. I WRC får alltså den med bästa tid på sista sträckan 5 poäng, tvåan får 4 poäng, trean 3 poäng, fyran 2 poäng och femman 1 poäng. I WRC 2 får den snabbaste 3 poäng, tvåan 2 poäng och trean 1 poäng.

Serviceparken

Under tävlingen är servicen av bilarna strikt reglerad. Mekanikerna får bara jobba med bilarna under schemalagda tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Däremellan får bara föraren och kartläsaren röra, arbeta med och reparera bilarna. Nattetid förvaras bilarna på en speciell parkering säkert bevakade för såväl de egna teamen som andra intressenter.
I Umeå hittar du serviceplatsen vid mässområdet Nolia, precis som The Red Barn Arena i nära anslutning till Umeå centrum. Här kan du besöka teamens anläggningar, se servicen och har du tur, kanske även byta ett ord eller två med din favoritförare.

Konstruktörs-VM

Det är inte bara förarna som tävlar, bil­kon­struktörerna slåss även de om världsmästartiteln. Här räknas totalpoängen som förarna i ”lagen” skrapar ihop. Varje team kan anmäla tre förare i samma konstruktörslag till varje rally, deltävling, men bara de två bästa resultaten räknas.

WRC 2

Man tävlar med Rally2-specificerade bilar (tidigare R5 – Skoda, Citroën, Ford, Hyundai). Precis som i WRC utses en individuell segrare och ett team som segrare. Teamen får tillgodoräkna sig poängen från alla deltävlingar medan förarna räknar sina åtta bästa resultat i sammanräkningen för totalsegern. Teamen måste delta i minst 6 tävlingar inom Europa och får räkna poäng från 5 utav dessa. De har också möjlighet att tjäna bonuspoäng och räkna in en tävling utanför Europa.

WRC 3

En klass avsedd för privatsatsande förare och team, som har köpt eller hyrt sina Rally3-bilar från tillverkarna (idag endast Ford). Detta är en ny klass med fyrhjulsdrivna bilar som har mindre motor än Rally2-bilarna i WRC 2.

WRC 2022

 • Rallye Monte-Carlo
  20-23 januari
 • Rally Sweden
  24-27 februari
 • Croatia Rally
  21-24 april
 • Rally de Portugal
  19-20 maj
 • Rally Italia Sardegna
  2-5 juni
 • Rally Kenya
  23-26 juni
 • Rally Estonia
  14-17 juli
 • Rally Finland
  4-7 augusti
 • Ypres Rally Belgium
  18-21 augusti
 • Rally New Zealand
  29 september-2 oktober
 • Rally de Espana
  20-23 oktober
 • Rally Japan
  10-13 november

Partners