Med siktet mot den absoluta nollpunkten

Djupa skogar, värmande brasor och knastrande snö. Rally Sweden handlar inte bara om 
bilarna och folkfesten. Det handlar också om naturen och skogen – rallyts kanske största och mäktigaste arena. Rally Sweden har sedan några år tillbaka en vision om att i framtiden vara ett helt klimatneutralt sportevenemang. Kanske är det omöjligt, eller så är det möjligt om arbetet görs tillsammans. Tillsammans med klubbarna, partners, nutidens forskning och framtidens energi har Rally Sweden kommit en bit på sin resa.

Det är ingen hemlighet att motorsport och evenemang gör avtryck på miljön. Rally Sweden jobbar sedan 2019 ambitiöst med sina klimatmål, Rally Towards Zero. Med tydliga strategier och en nyfikenhet för forskning vill Rally Swedens organisation på ett hållbart sätt arbeta för att minska motorsportens påverkan och på sikt inspirera hela den internationella motorsportsbranschen till att bli mer hållbar. Ett arbete som för publiken kanske i första anblick inte syns men som pågår året om inför varje års evenemang. Nils Hauri, klubbrepresentant från Mallbackens IF är en av de som jobbar för ett mer klimatneutralt rally.

— För mig är det självklart att vi ska kunna bedriva motorsport på ett hållbart sätt. Börjar vi inte det arbetet nu har vi inget rally i framtiden. Rallyt är ett världsevenemang med miljoner tittare runtom i världen, att de får se vårt vackra landskap och det vi har här är otroligt viktigt för vår synlighet i världen.

Nils jobbar tillsammans med resten av klubbens medlemmar med att hålla ordning kring sträckorna. Skräphantering är en av de viktigaste åtgärderna där arbetet pågår under hela evenemanget men fortsätter även på våren när snön har smält.

— Vår viktigaste uppgift är att hålla sträckorna rena tillsammans med publiken. Vi har sedan 2019 delat ut återvinningsbara biobags till alla besökare, ett sätt att uppmana publiken att plocka upp sitt skräp. Det är inte bara dåligt för miljön om skräpet lämnas kvar, det är livsfarligt för djuren. Särskilt i de områden där vi är nära hag- och åkermarker.

Det fossilfria rallyt

2022 kommer rally-VM vara först ut i global motorsport att kombinera hydridmotorer med fossilfria bränslen vilket innebär ett stort steg in i framtiden.

Hybridtekniken är något som bilfabrikanterna välkomnar då man i extrema förhållanden kan fortsatt utveckla tekniken till nytta för fordonsindustrin.

Jona Siebel, VD för WRC Promoter: ”Det är ingen överdrift att säga att införandet av hållbar hybridteknologi inom WRC markerar en av de största milstolparna i sportens historia. Även tekniken inom hållbara bränslen förändras snabbt. Därför gjordes stora ansträngningar för att hitta den bästa tillgängliga lösningen – och vi kan vara stolta över resultatet. Den valda blandningen av avancerat biobränsle och innovativa e-bränslekomponenter gör WRC till en verklig ledare inom hållbar motorsport. WRC är en fantastisk plattform för att utveckla och validera detta innovativa bränsle i massproducerade fordon, på riktiga vägar och under olika omständigheter. Vad vi kommer att lära oss genom att använda detta bränsle inom WRC kan i slutändan gynna trafikanter över hela världen.”

Miljöarbetet i Rally Swedens organisation är ett arbete som involverar alla delar i den stora rallyfesten. Från sträckorna i skogen till de stora arenorna, publik och serviceplats. Adam Magnusson som är serviceplatschef, är en av de som tror på vikten av att göra arbetet ihop.

— Jag tycker det är ett bra initiativ från organisationen Rally Sweden, att ta så tydlig ställning i vårt hållbarhetsarbete. Sedan 2019 går alla serviceplatsens elverk på fossilfritt bränsle, HVO100. Elverken förser i sin tur hela rallyt med energi. Teamens depåer, partytält, presstält och restauranger för att nämna några exempel.

HVO100 är 100% förnybar diesel som framställs genom att återvinna vegetabiliska- och animaliska avfall från exempelvis restauranger. Tillverkningsprocessen av HVO100 tillför inte någon ny koldioxid i atmosfären. Colabitoil är Rally Swedens leverantör av fossilfritt bränsle och deras verksamhet bygger på innovativ forskning inom energi- och miljöområdet.

— Prins Carl Philip fick provköra en fyrhjuling som drevs av fossilfri bensin redan under 2019 års rally, säger bolagets VD Jan Nordlöf. Vår ambition är att fler ska upptäcka att det finns fossilfria alternativ till klassiskt bränsle. Vi kommer behöva köra bil även i framtiden, varför inte välja ett bättre alternativ?

Ett arbete som görs tillsammans med publiken

Publiken spelar en stor och viktig roll för Rally Swedens miljöarbete. Magnus Säfström, sträckchef från Munkfors MC jobbar hårt för att underlätta för publiken under tävlingarna.

— Publiken är jätteviktig för vårt arbete med att hålla rent i skogarna. Biobagsen som vi delar ut är nedbrytbara ifall de glöms kvar. Det bästa är såklart om folk använder dessa för att plocka upp sitt skräp. Jag tycker faktiskt majoriteten är väldigt duktiga på att plocka upp efter sig. Påsarna lämnar de sedan så tar vi hand om det tillsammans med vår partner Suez. Jag tror vi i Skandinavien generellt är duktiga på att tänka på miljön och med allemansrätten kommer det naturligt att vi inte skräpar ner.

Sen finns det fortfarande vissa som inte sköter sig, där har vi något att jobba på.
Förutom sträckorna har även klubbarna hand om publikplatserna och försäljningen. Där blir valet av material viktigt. Alla försäljningsställen har slutat med engångsartiklar i plast. I framtiden hoppas Magnus på att källsortering ute i skogen ska vara möjligt:

— Kan publiken sortera allt direkt själva vore det fantastiskt. Vi håller på och se över återvinningsstationer i närheten av publikplatserna för att göra det enkelt för alla att sortera sitt skräp.

Sammanhållningen och inställningen är A och O för ett lyckat hållbarhetsarbete tror Magnus.

— Det är viktigt att alla är med på tåget. Ingen kan göra detta själv och det handlar om att få alla positivt inställda till detta. Vilket inte har varit svårt alls bland oss som jobbar med rallyt. Vi hjälps åt, försöker samåka så ofta det går och uppmanar även publiken att välja bussar eller att åka tillsammans. Oftast är det vår egen bekvämlighet som sätter gränserna. Men jag brinner verkligen för detta och i framtiden är förhoppningen att påverka motorsporten internationellt. Kan vi börja och hitta en modell som funkar så måste det gå för fler att ställa om.

#BeSafeTakeCare

Vi är alla här för att uppleva rally, action och fest på nära håll. Men rally är en sport med små marginaler, och det finns inget utrymme för misstag. Läs säkerhetsinformationen. Följ säkerhetsvakternas anvisningar. Ta hand om varandra och håll festen levande.
Och minst lika viktigt: glöm inte att respektera miljön precis som säkerhetsinstruktionerna.

The rule is simple
— leave no one and nothing behind!

Allemansrätten

I Sverige är vi smått unika genom det vi kallar Allemansrätten. Det är en lag som ger alla möjlighet att vistas fritt i naturen och därigenom kunna njuta av Rally Sweden överallt längs sträckorna. Men denna förmån innebär också ett stort ansvar – skogen ska se likadan ut när du lämnar den som när du kom.

Du får göra upp eld i skogen – men du får INTE hugga ner träd eller buskar, inte till ved eller något annat. Det är ett brott enligt svensk lag. Och det är ditt ansvar att det inte finns någon eld eller glöd kvar när du lämnar platsen!

Minska sopberget

Vi vill skapa så lite avfall som det någonsin går. Därför använder vi riktiga bestick och tallrikar i våra VIP-tält, och maten som säljs ute i skogen äts i första hand med händerna. Vi använder inga engångsartiklar i plast, och arbetar hårt med att undvika matavfall. Det handlar också om att lämna skogen i samma skick som den var när vi kom – utan något skräp kvar i naturen.

Du kan hjälpa till genom att:

  • Inte slänga någon mat.
  • Slänga allt skräp i avsedda säckar och soptunnor. Gäller även engångsgrillar, burkar och flaskor.
  • Ta med en av de biobaserade påsar som finns vid alla våra parkeringsplatser till ditt skräp och släng i våra sopcontainers.
  • Om du är ute i skogen–ta med dig allt skräp ut. Du kan också lämna din påse väl synlig vid avspärrningsbanden längs med bansträckningen.

Minska utsläppen

Vi strävar efter att begränsa våra transporters miljöpåverkan genom att effektivisera våra transporter och köra med så hög miljömärkning på fordonen som möjligt, och att använda förnyelsebara energikällor överallt där vi kan, och minimera resten.

Så här kan du hjälpa oss att göra Rally Sweden till världens mest miljövänliga rally:

  • Om möjligt, ta tåget och rallybussen till tävlingarna. Det är bekvämt och du slipper problem med parkering.
  • Välj el- eller hybridbil. Hitta laddmöjligheter på rallykartan.
  • Samåk! Gärna många i minibuss.
  • Flyger du hit? Betala in pengar till FlyGreenFund och bidra till biobränsle till flyget. flygreenfund.com