Här blickar vi tillbaka och gör nedslag i historien för att minnas mer och mindre magiska ögonblick. Stunder och händelser som satt ett spår i synapserna och blivit viktiga delar av evenemangets historia.

Vilken är din favorit?

1950s

Rally Swedens historia börjar 1950 när den första deltävlingen i Midnattssolsrallyt kördes. Då en sommartävling genom hela landet. Med start i Göteborg, Falsterbo och Stockholm(!) kördes rallyt på vanliga vägar, där det gällde att hålla ett fastslaget tidsschema. De tävlande möttes sedan i Örebro, för att fortsätta genom inlandet upp till mål på lördagen i Kiruna, så nära den ideala målgången klockan 19:59 som möjligt. Däremellan var det bland annat backprov i Sälen och några fartsträckor innan målgång i Kiruna där tävlingarna avslutades med broms- och accelerationsprov. Per-Fredrik Cederbaum hette den förste segraren.

1950s

1952

Nu med mål i Rättvik

Start i Falsterbo, Göteborg, Stockholm och Sundsvall med en sväng till Gällivare, med sex fartsträckor utspridda över landet, för att sedan gå i mål i Rättvik istället för Kiruna. Mest för att så många som möjligt skulle få närmare hem efteråt. Och snabbast av dem alla var Olof "Grus Olle" Persson i sin Porsche 356.
Foto: Volkswagen Sverige

1953

Hyland som codriver

Lennart Hyland gjorde radioreportage under Midnattssolsrallyt 1953 och följde med föraren Gunnar Olsson som codriver. De åkte i en Austin A40 och Lennart lär stundom ha varit rätt blek om nosen, men skött sitt jobb enligt ögonvittnen.
Foto: Gunnar Lantz, Stadsmuseet i Stockholm

1956

Rekordhopp

Stjärnstart från Göteborg, Malmö, Oslo, Rättvik, Stockholm, Sundsvall och Umeå. Med gemensam start av andra sträckan i Östersund. Sedan passerades loppets nordligaste punkt i höjd med Hoting och målet i Saltsjöbaden, med sedvanligt avslutande specialprov. För första gången passeras alltså inte polcirkeln och därmed ingen midnattssol det här året. Allan Borgefors satte både nytt sträckrekord och gjorde längsta hoppet på sträckan Husås–Andviken – 27 meter!
Foto: Bilsportarvets arkiv, Crister Kaisers samlingar

1958

Välkörd Volvo

Tidningen Racing slog till med en av de märkligaste segerrubrikerna ”Välkörd Volvo Vann Våra Värsta Vägars Vackra Rally” för att hylla Gunnar Anderssons seger i sin Volvo PV 444. Samtidigt noterar vi att Greta Molanders vann damklassen för sjätte gången av nio möjliga i sin Saab. Nytt för året är att pris utdelas i Mixed, det vill säga till bästa ekipage med besättning bestående av man och kvinna.
Foto: Volvos Historiska Arkiv

Segrare 1950–1959

1960s

1965 flyttades rallyt från sommaren till vintern och döptes om till Svenska Rallyt och senare Rally Sweden. Centralort, med start och mål på samma ställe, blev de första två åren Örebro. Innan det 1967 flyttades till Karlstad och Värmland, för att precis som 2022 när flytten gick till Umeå, säkra snötillgången och säkra förutsättningar för ett vinterrally.

1960s

1964

Dubbelsegraren

Midnattssolsrallyts sista sommarrally 1964 och Rally Swedens första vinterrally vanns båda av Tom Trana i sin Volvo PV 544. Tom från Kristinehamn var en av sextiotalets stora svenska förare. Med bland annat en EM-seger 1964.

1965

Vinterrallyt

1965 gick tävlingen från sommarrally och grus till att bli ett vinterrally. Något som varit helt avgörande för utvecklingen. Rallyt blev därmed inte ett i mängden utan det enda på snö och is. En unikitet som gett Rally Sweden en given plats i
VM-kalendern.

1968

Björn Waldegård

Efter succédebuten 1965 har karriären gått spikrakt upp, och Björn Waldegård vinner sin första av fem titlar i Rally Sweden.

Segrare 1960–1969

1970s

När WRC – World Rally Championship – drog igång 1973 stod endast konstruktörstiteln på spel i de tretton deltävlingarna. Inte förrän 1979 blev det även ett officiellt världsmästerskap för förarna. Rally Sweden är ett av fem rallyn; tillsammans med Finland, Italien, Monte Carlo och Wales; som har varit med sedan starten 1973.

1970s

1973

Förste VM-vinnaren

1973 instiftades VM för konstruktörerna, något som ökade det internationella intresset för såväl WRC som Rally Sweden. Första vinnaren i Sverige var Stig Blomqvist. Eller då snarare hans Saab, som vann deltävlingen. Alpine-Renault blev dock den första konstruktörsmästaren 1973.

1974

Inställt!

Sedan starten 1950 har rallyt bara ställts in fyra gånger. Första gången var 1974 på grund av oljekrisen. Även om det varit nära några gånger så är det bara en gång som vädret satt stopp och det var 1990. 2009 fick tävlingen stå över VM-statusen till förmån för Norge. Och 2021 var det Covid-19 som stoppade tävlingarna.

1976

Saab v/s Saab

Per Eklund och Stig Blomqvist körde båda för Saab, likväl var de lika segersugna båda två. Inför sista sträckan fick båda sparken av teamchefen för att de pressade varandra om segern. Per vann och Stig kom tvåa, så allt var frid och fröjd i teamet efteråt ändå!

1979

Förste världsmästaren

1977 och 1978 kallades förarmästerskapet FIA-cupen för att 1979 bli ett officiellt världsmästerskap, då med Björn Waldegård som den första världsmästaren.

Segrare 1970–1979

1980s

Grupp B – superbilarnas galna tid. Fyrhjulsdriften och turbomotorn förändrade sporten. Audi visade vägen med sin Sport Quattro och fick snart sällskap av Ford RS200 och Peugeot 205 T16, som alla var fyrhjulsdrivna monsterbilar med enorm motorstyrka som klassades in genom 200 gatgodkända exemplar. En era som de flesta idag tittar tillbaka på med ett stort leende och skakande huvud.

1980s

1980

Helsvensk pall

1980 vann Anders Kulläng tillsammans med Bruno Berglund i sin Opel Ascona 400. Och pallen blev helsvensk med Stig Blomqvist som tvåa och Björn Waldegård som trea.

1981

Fyrhjulsdriften

Hannu Mikkola segrade i debuten med superbilen Audi Quattro. Samtidigt var han den förste ickesvenske föraren att vinna Rally Sweden. Vilket även gav ett ökat intresse för vårt vinterrally ute i den stora världen.

1982

Audis knockout

Det var stenhårt mellan fyra förare. Tre i Audi Quattro – Hannu Mikkola, Michèle Mouton och Stig Blomqvist samt Ari Vatanen i Ford. På en av de sista sträckorna och rallyts längsta, hela 47 km, Häljebyn–Stömne åkte Hannu av och när han var på väg att backa upp kom Michele och körde på honom så han hamnade längre ner i diket och skogen. Michele slutade femma och Hannu halkade ner på sextonde plats. Stig som då var tredjeförare i teamet och inte tänkt att vinna, körde förbi de andra två Audi-bilarna i mörkret när de stod i diket och vann före Ari Vatanen och Walter Röhl trea.

Vatanen on a slide in a curve
1985

Ny herre på täppan

Ari Vatanen vinner med sin Peugeot 205 Turbo 16. Vilket är inledningen på året då Peugeot tar över superbilstronen från Audi Quattro.

1988

Klättringen

Istället för att ge upp när han fick tidstillägg under tävlingarna 1988, startade Lars-Erik Thorp en närmast osannolik klättring från 13:e till 3:e plats. Han körde en privatägd Audi Quattro och Tina Thörner var co-driver. Bara segrande Markku Alén och tvåan Stig Blomqvist var före.

Segrare 1980–1989

1990s

90-talet präglas av ”tiden efter” superbilarna. Fyrhjulsdriften är ett måste och Mitsubishi och Toyota tar över ledartröjan. Tighta tävlingar, stallorder och spänning när sporten når en allt bredare publik. Och vi väntar fortfarande på nästa hemmaseger efter Kenneth Eriksson, 1997.

1990s

1990

Också en tävling …

En inställd tävling är också en tävling. 1990 är enda gången som tävlingarna ställts in på grund av vädret. Istället kördes en tv-sträcka – Svenska tv-rallyt fick det heta.

1995

Stallordern

1995 stannar Tommi Mäkinen demonstrativt 500 meter före mål på sista sträckan, eftersom stallordern från Mitsubishi är att försteföraren Kenneth Eriksson ska vinna. Tommi fick revansch när han vann Rally Sweden året efter och ytterligare två gånger …

1997

”Soptônna”

Den senaste hemmasegern i Rally Sweden var 1997 när Kenneth Erikssons tog sin tredje seger. Och det genom en kusligt snabb körning på den 21:a sträckan ”Soptönna” i sin Subaru.

Colin McRae in a car behind the wheel
1997

Colin’s luftfärd

Colin McRaes mytomspunna hopp 1997. Enligt sägnen ett jätteskutt med dikeskänning på båda sidorna innan han hjältemodigt kunde fortsätta. Krönet på Vargåsensträckan blev därmed Colin’s Crest. Och efter hans tragiska bortgång 2007, instiftades Colin’s Crest Award som premierar den som hoppar längst varje år. Rekordet innehas av Eyvind Brynildsen som flög 45 meter 2016. Idag är Colin’s Crest en av rallyvärldens mest kända publikplatser, som en lördag i februari samlat tiotusentals förväntansfulla åskådare – trots dess otillgängliga läge. Idag är Colin’s Crest en av rallyvärldens mest kända publikplatser, som en rad lördagar i februari samlat tiotusentals förväntansfulla åskådare – trots dess otillgängliga läge.

Thomas Rådström in the car
1998

Notmissen

Thomas Rådström leder som mest med över 30 sekunder. Men sedan går allt fel. Överhettad motor på långsträckan Jutbo och sedan fantastiska tv-bilder från bilen när han missar noterna och väljer fel väg. Han hamnar i en snödriva, motorhuven flyger upp och slutet är nära …

Segrare 1990–1999

2000s

Den franska tidsåldern i WRC:s kungarike inleds. Och så även i Rally Sweden med Peugeot som dominerande märke och Sébastien Loeb som den första ickenordiske vinnaren. Annars är det finska förare som trivs bäst i vinterlandet. Och såklart det närmaste en hemmaseger på länge med Petter Solberg som vann både Rally Sweden och totalsegern i WRC 2005.

2000s

2000

Peugeot åter i topp

År 2000 vinner Marcus Grönholm, i sin Peugeot 206 WRC, den första av fem segrar i Rally Sweden. Det året blir han också världsmästare för första gången. Och Peugeot blir åter, efter åttiotalets superbilsår, det ledande märket under flera år.

2004

Sébastien den första

Sébastien Loeb skrev historia som förste icke nordiske förare att vinna Rally Sweden. Och det skulle ta nio år innan näste icke nordbo tillika Sébastien vinner igen – då med efternamnat Ogier 2013.

2005

Petter Solberg

En höjdpunkt för rallyintresset i såväl Norge som Sverige är när Petter Solberg äntligen vinner i sin Subaru på ”hemmaplan”.

2008

Den yngste

Jari-Matti Latvala, när han tar sin första seger i Rally Sweden 2008 som 23-åring och blir den dittills yngste WRC-segraren. Sedan dess har han vunnit Rally Sweden ytterligare tre gånger: -12, -14 och -17.

Segrare 2000–2009

2010s

Från att främst varit något för de inbitna och rutinerade rallyrävarna, sätter Rally Sweden nu publiken i centrum. Med arenor och underhållning, görs tävlingarna tillgängliga för fler och det skapas upplevelser utöver det vanliga. Colin's Crest blir ett begrepp och föredöme för hela WRC.

2010s

2011

Med Colin’s som mål

Ken Block hoppar bokstavligt talat in i rallyt och vinner såklart Colin's Crest Award.

2011

Fortkörningen

Petter Solberg blir stoppad på en transportsträcka och mister körkortet. Kartläsaren fick ta över och avsluta rallyt bakom ratten.

2013

Satsningen

Volkswagen går in i WRC med hull och hår. En hundraprocentig satsning som betalade sig med total dominans i fyra år.

2015

Rysaren

Inför Power Stage 2015 skiljer det mindre än fem sekunder mellan ettan och trean. Andreas Mikkelsen leder men kör in i snövallen och snurrar. Sébastien Ogier tar sig förbi och vinner före Thierry Neuville och Mikkelsen slutar trea.

2016

Väderomslaget

Trots extremt mildväder lyckas rallyt och dess funktionärer genomföra tävlingen 2016, om än med några strukna sträckor.

2016

The Saga Of Rally Sweden 2016

2017

Framrutan

Henning Solberg rullar på den, som det visar sig, alldeles för snabba sträckan SS9 Knon 2017 (den stryks sedan inför SS12). Han får hjälp av publiken att rulla tillbaka bilen på rätt köl och kan gå i mål. Vindrutan är dock körd, men Oskar Solberg hittade en ruta åt Henning på en bil som stod på parkeringen vid serviceområdet. Det var Alexiy Lukyanuks bil för rekognisering. Med hjälp av en bilglasfirma flyttade man sedan rutan från Alexiys bil till Hennings.

2017

The Saga Of Rally Sweden 2017

2018

The Saga Of Rally Sweden 2018

2019

No Guts, No Glory

Trots en betryggande ledning inför den avslutande Power Stage, kör Ott Tänak för fullt och tar även hem de fem extrapoängen.

2019

The Saga Of Rally Sweden 2019

Segrare 2010–2019

2020s

Rallyt fyller 70 år 2020 och hinner precis genomföras innan Covid-19 och pandemin stänger ner större delar av världen. Elfyn Evans blir den förste britten och samtidigt siste Rally Sweden-vinnaren i värmlandsskogarna innan rallyt flyttar till Umeå för att garantera snötillgång och riktiga vintervägar.

2020s

2020

Först och sist

Rallyt fyller 70 år och hinner precis genomföras innan Covid-19 och pandemin stänger ner större delar av världen. Elfyn Evans blir den förste britten och samtidigt siste Rally Sweden-vinnaren i värmlandsskogarna.

2020

The Saga Of Rally Sweden 2020

2021

Covid–19

Rallyt ställs in, som i princip allt annat, på grund av coronapandemin.

2022

Flytten

De allt varmare och snöfattiga vintrarna i Värmland omöjliggör ett riktigt vinterrally, så flyttlasset går till det betydligt kallare och snösäkrare Västerbotten och Umeå.

2022

The Saga Of Rally Sweden 2022

2023

Red Barn Succé

The Red Barn Arena har blivit rallyts självklara centrum. Här avslutas varje tävlingsdag med målgång och After Rally. Under lördagen 2023 samlades över tio tusen åskådare på WRC häftigaste arena.

2023

The Saga Of Rally Sweden 2023

The Saga Of Rally Sweden 2024
2024

The Saga Of Rally Sweden 2024

Segrare 2020–