Nyheter

Klimatberäkningen för Rally Sweden 2024 klar

Nu är Rally Swedens klimatberäkning genomförd efter VM-deltävlingen 2024.

– Vi tittar på hur vi kan utveckla oss på alla områden för att nå målet att bli världens mest hållbara rally. Och Umeå är verkligen en bra stad att ha som centrum för Rally Sweden. Det finns ett driv i arbetet att vara klimatsmarta, så som exempelvis stadens produktion av el som bland annat kommer från vatten- och vindkraft och som vi använder oss av. Sen har vi partners som ser värdet i klimatarbetet, så som exempelvis Assemblin som säkerställde ett reservaggregat på Red Barn med hjälp av en energilagring och Toyota som levererar alla bilar till organisationen, bilar som går på el eller är hybrider, säger Erik Åström, Event Director för Rally Sweden.

Rally Sweden som under våren igen tilldelades internationella bilsportförbundet, FIA:s, högsta miljöcertifiering har som mål och fokus att fortsätta arbete mot ett ännu mer klimatsmart rally.

­– I det arbetet är klimatberäkningen viktigt för oss och att få en kontinuitet för att få en relevant bild av de utsläpp som finns och hur vi kan arbeta vidare mot att minska dem. Rally Swedens mål är att halvera eventets klimatpåverkan till 2030, säger Strömberg.

Den högsta siffran i klimatberäkningen som nu står klar för Rally Sweden 2024 är besökarna. Totalt är andelen CO2-utsläpp från besökare 38 procent. Något som Jens Strömberg menar är normalt vid stora evenemang. VM-bilarnas utsläpp är 1 procent.

– Siffrorna för besökare på exempelvis sportevenemang, konserter och festivaler är alltid högt, det vet vi från klimatberäkningar som görs runt andra större event. Gällande besökarna för Rally Sweden kommer vi fortsätta samarbetet med kommunen och regionen för att underlätta resor med tåg och bussar. Organisatoriskt för rallyt tittas det även på att framåt skapa fler publikplatser dit man tar sig med bussar, avslutar Jens Strömberg.

Rally Sweden 2025 körs 13-16 februari.