Nyheter

Anders Kulläng död

Anders Kulläng är död. Vinnaren av Svenska Rallyt 1980 avled i en drunkningsolycka i Thailand tisdagen den 28 februari.

– En stor förlust. Anders var alltid glad, snäll och hjälpsam, säger Bertil Klarin, tävlingsledare för Rally Sweden.


Olyckan som tog Anders Kullängs liv inträffade utanför Huay Yang, cirka 30 mil söder om Bangkok, där Kulläng hade ett semesterhus. Omständigheterna kring drunkningsolyckan är fortfarande oklara. Utredning pågår.

Anders Kulläng, född i Karlstad men sedan några år boende på västkusten, debuterade i en Volvo PV 1962 och utvecklades till en av svensk rallysports främsta förare. Under 13 säsonger tävlade han som fabriksförare på VM-nivå för både Opel och Mitsubishi. Karriärens höjdpunkt var segern i Svenska Rallyt 1980. Han vann hemmatävlingen i en Opel Ascona 400 och blev femma i förar-VM det året. Vid sin sida som kartläsare hade han en annan värmlänning, Bruno Berglund.

Andra stora framgångar för Kulläng under karriären var tredjeplatserna i RAC-rallyt 1972 och i VM-rallyt i Quebec 1978, samt tre SM-guld.

Efter sin aktiva karriär var Kulläng med och byggde upp ett svenskt landslag och 1990 startade han Kulläng Driving School. På skolan utbildade Kulläng mer än 25.000 förare i körteknik på vinterväg. En av Kullängs elever på sent 1990-tal var dagens dominant i sporten, åttafaldige världsmästaren Sébastien Loeb.

– Genom bekanta fick jag reda på att det fanns några duktiga franska förare som behövde utbildning på snö och is. Jag sammanförde dem med Anders, berättar Klarin.

Anders Kulläng blev 68 år och sörjs närmast av hustrun Marianne och tre barn.


Bild 1.

Foto: McKlein

Anders Kulläng (t.v.) och Bruno Berglund noterades för många toppresultat på VM-nivå. 1980 kom den största framgången då de båda värmlänningarna vann Svenska Rallyt.

Bild 2.

Foto: McKlein

Segern i Svenska Rallyt 1980 tog Anders Kulläng i en Opel Ascona 400. Triumfen var den första för Opel med just den modellen.