Nyheter

Andra raka för Sandell

Patrik Sandell och Emil Axelsson tog i helgen ett rejält kliv närmare drömmen om ett nytt VM-guld. När det franska VM-rallyt avgjordes i Alsace vann den svenska Skoda-duon SWRC-klassen med nästan två minuters marginal före tvåan Jari Ketomaa. Därmed är det bäddat för en nagelbitare i samband med säsongsavslutningen i Wales om en månad, där bara några poäng skiljer de tre toppförarna åt.

Rally de France hade i år flyttat från Korsika, där tävlingen huserat i nästan 40 år, till Alsace-regionen vid gränsen mot Tyskland. Hela helgen har förarna rapporterat om ett extremt svårkört rally, med lera och regn som gjort asfaltsvägarna glashala.

– Det här var det mest svårkörda rally jag upplevt. Det känns som en bedrift bara att ta bilen i mål. Att sen göra det som segrare är fantastiskt, säger Patrik Sandell.

– När vi vann i Tyskland var framförallt en mental press, när det var sekundfajter hela tiden. Men där var fästet så ärligt så man vet vad som gäller hela tiden. Men här där det är så varierande fäste och släpper i varje kurva så blir det så otroligt mycket mer svårkört. Det går inte att slappna av en sekund, fortsätter Patrik.

Patrik Sandell och hans codriver Emil Axelsson tävlar för Red Bull Rally Team i en Skoda Fabia S2000. Inför Rally de France låg de på en fjärdeplats i SWRC-tabellen, 22 poäng efter tabelltäten. Men med segern i Tyskland i bagaget kom de till Frankrike med gott självförtroende.

Redan på fredagen utvecklades rallyt till en match mellan Sandell och framförallt norrmannen Eyvind Brynildsen. Inför sista dagen hade svenskarna jobbat upp en ledning före norrmannen på 14 sekunder, och det var bäddat för tuffa dueller på avslutningssträckorna.

Men när Brynildsen satsade lite för hårt och rullade på SS18 var fajten över. Sandell och Axelsson hade plötsligt två minuters ledning till närmaste bil och kunde koncentrera sig på att ta bilen i mål utan att behöva ta några onödiga risker.

– En perfekt helg. Att vinna i Tyskland var stort. Men att vinna i Frankrike är ännu större, säger Sandell efter målgången.

De två senaste segrarna har inneburit att Svenskarna klättrat en bra bit närmare toppen i mästerskapstabellen. De ligger kvar på en fjärdeplats inför den avslutande tävlingen i Wales. Men endast 9 poäng skiljer dem från ledande Xevi Pons. Tvåan Prokop har dessutom tävlat klart för säsongen och utgör därför inget hot i jakten på VM-guldet.

Wales Rally GB avgörs den 11-14 november.