Nyheter

Anmälan stängd för WRC men fortsatt öppen för Historic

Totalt är 54 bilar anmälda till WRC där det i VM-klassen finns en hel del förändringar sett till förra året. Sebastien Ogier återfinns nu i Toyota och in i det japansk-finska teamet kliver nu också den unge finska talangen och vinnaren från WRC2-klassen 2019, Kalle Rovanperä.

Anmäld är även fyrfaldige Rally Sweden-vinnaren, Jari-Matti Latvala. I år i eget team. Vinnaren från förra året och likaså vinnaren av VM-serien 2019, Ott Tanak kommer till Sverige i nytt team då han i år kör för Hyundai. Hyundai som vann märkesmästerskapet förra året ställer även Thierry Neuville och Sebastien Loeb på startlinjen.

Kampen om WRC2 i Rally Sweden kommer bli högintressant för de svenska rallyfansen. När anmälan nu är stängd återfinns tidigare WRC2-mästaren, Pontus Tideman, dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson och framtidslöftet Oliver Solberg med bland de svenskflaggade bilarna i klassen.

Det kommer bli stenhårt där säkerligen VM-veteranen, norrmannen Mads Östberg vill ha ett ord med i leken. Hans landsman Ole Christian Veiby blir även han någon att se upp för när han i år kommer till start i en av Hyundais nya R5:or.

Svenska VM-föraren Pontus Tidemand startar säsongen 2020 med att åter vara tillbaka WRC2, klassen han vann 2017.

– Jag är riktigt glad över att få köra min hemmatävling även i år och nu med Toksport WRT i en Skoda, kommenterade Tidemand när anmälan var officiell.

Rally Sweden öppnar även årets JVM. I den klassen återfinns fjolårssegraren från förra årets rally, Tom Kristensson. Även Dennis Rådström som har siktet på EM i år gör ett gästspel. Debut i JVM gör Pontus Lönnström.

Förlängd anmälan i Historic

Med 100 miljoner TV-tittare och över 200 000 besökare runt om på rallyts sträckor är Rally Sweden Sveriges största publika idrottsevenemang. Och det är inte bara VM-bilar och framtida världsmästare som kör under dagarna i mitten av februari. Den populära klassen Historic är ett uppskattat inslag i rallyt. Över 20 ekipage är redan anmälda till årets tävling där arrangören nu förlängt anmälningstiden till 31 januari.
– Vi vill avvakta lite och se var vädret tar vägen. Prio ligger på att kunna genomföra tävlingen för VM-bilarna, det är det uppdraget vi har och då känns det idag rätt att förlänga anmälan för Historic som vi verkligen hoppas också ska kunna köra även i år, säger Glenn Olsson.

Samtliga deltagare i Historic kommer även att kompenseras med återbetald anmälningsavgift i samma procentsats som andel inställd SS-km. (10% inställd SS-km = 10% återbetald anmälningsavgift, 100% inställd SS-km = 100% återbetald anmälningsavgift osv). Mer information och senaste kring Historic finns på https://rallysweden.com/tavlande/official-noticeboard-historic/

Rally-VM startar med premiären i Monte-Carlo 23-26 januari. Därefter väntar Rally Sweden 13-16 februari.