Nyheter

Äntligen VM-start för Tidemand

Pontus Tidemand har inlett nedräkningen för sin första VM-start i karriären. Den 21-årige värmlänningen, som kör för norska talangutvecklingsbolaget EVEN Rally, får en rutinerad kartläsare vid sin sida. Inkallad att tjänstgöra i högerstolen i Tidemands Skoda Fabia S2000 är nämligen Göran Bergsten.

Efter veckor av förberedelser startade rekognoseringen av sträckorna under tisdagen. Det var en förväntansfull Tidemand som, tillsammans med Bergsten, gav sig ut i tävlingsområdet.

– Det är en konstig känsla att äntligen få köra VM-deltävlingen. Det här har jag sett fram emot länge, säger Pontus som bara kört delar av Rally Sweden tidigare – som deltagare i SM.

Vid ett test under måndagen provade Tidemand olika inställningar på bilen och fick en bra känsla för den.

– Det är alltid svårt att veta hur underlaget är. Dessutom kan det komma ner snö och förändra förutsättningarna radikalt. Därför testade vi lite olika inställningar på bilen och jag tror att jag fann en bra grundinställning, säger han.

Av tävlingens sträckor ser Tidemand mest fram emot Sågen som avgörs tvåa gånger på lördag. Vargåsen, med Colin´s Crest är en annan favorit.

Tidemands ordinarie kartläsare Jörgen Nordhagen får i Rally Sweden lämna plats för Göran Bergsten från Karlstad. Bergsten har mycket VM-erfarenhet bland annat efter framgångarna tillsammans med Patrik Flodin i PWRC-klassen.

Första tävlingen tillsammans gjorde de föregående helg då de körde KNA Rally Finnskog i en Ford Fiesta R2. Efter tekniska problem inledningsvis fick de upp farten och noterades för bra sträcktider.

Nu tar de sin an nästa uppgifter – Rally Sweden.

– Målet är att ta sig runt hela rallyt och bygga erfarenhet för framtiden. Det är ju ett långt rally så allt kan hända, men jag måste erkänna att en pallplacering i SWRC skulle sitta riktigt fint, avslutar Pontus.


Bild.

Foto: Hallgeir Raknerud

Pontus Tidemand (t.h.) får Göran Bergsten som kartläsare i sin VM-debut. Duon ska köra en Skoda Fabia S2000 i Rally Sweden.