Ott Tänak

Fjolårssegraren ser fram emot att komma tillbaka till Umeå

Rally Magazine

Björkarnas stad har en särskild plats i hans hjärta. Där han efter fyra dagars intensivt tävlande fick äntra podiet på The Red Barn Arena som vinnare.

– Det var en tuff tävling i fjol, det var kamp hela vägen och det var intensivt, så det var en enorm lättnad när jag lyckades hålla undan och vinna, berättar han.

En av två segrar

Estländaren gjorde under 2023-års säsong ett gästspel i brittiska M-Sport Ford i WRC-serien och när han rattat klart de 13 deltävlingarna världen runt, blev Umeå platsen där 36-åringen vann en av sina två segrar under året. Den andra segern kördes hem i Concepción i mellersta Chile.

Så av förståeliga skäl rankar Ott Rally Sweden och eventet i Umeå högt. I år är han dessutom tillbaka till Hyundai-teamet (som han lämnade 2022) med fjolårtrean Thierry Neuville och deltids-körande Esa-Pekka Lappi, Daniel Sordo och norrmannen Andreas Mikkelsen som teamkamrater. Nu har han en fjärdeplats från säsongspremiären i Monte-Carlo och Thierry vann, så det visar att teamet är på rätt väg och Ott ser fram emot starten i Umeå.

– Jag har verkligen uppskattat Umeå varje gång jag varit där, det har varit perfekta vinterförhållanden med gott om snö och bra tävlingar. Jag vet att det kommer att bli så även i år. Jag är förväntansfull, konstaterar han.

Snö – svårt men roligt

Rally Sweden och Umeå har på ett närmast magiskt vis de två föregående åren levererat ett vinterrally med några få minusgrader och dessutom med understöd av en klarblå himmel och ett soldränkt Västerbotten. Sett till övriga mästerskapstävlingar är därför Umeå smått unikt i det hänseendet och för Ott är känslorna för att köra på snö äkta och genuina.

– Det är något väldigt unikt att köra rally på vintern. Det är så många fler aspekter som spelar in med en blandning av underlag och bilens prestanda. Men även däckvalen spelar en betydligt större roll än i andra tävlingar. Det är väldigt speciellt, men det är något jag uppskattar, säger han.

Jämnheten var segervapnet

Ott Tänak var också den som bemästrade underlaget och balanserade sina däckval absolut bäst i fjol. Hans jämnhet över alla fyra tävlingsdagar blev det som förde honom till segern och ger också en fingervisning att rallysporten är mer än att bara gasa på ohämmat. Det visade estländaren tydligt ifjol. Stabiliteten bakom ratten blev hans segerrecept. Noterbart är att han faktiskt bara vann en av de 18 delsträckorna i fjol (Botsmark SS7).

Fansen intar Umeå

När Rally Sweden inleds hoppas han förstås få se den estländska fanan vaja högst än gång till, åtminstone för att glädja den alltid medföljande fans-skara som verkligen gjort Umeå till sin egen hemmaborg.

– Jag är så tacksam för den support jag får världen över. Rally är stort hemma i Estland och det är fansen som gör sporten stor och deras energi betyder massor för mig, avslutar Ott Tänak.