Oliver Solberg

Laddar för en dubbel med stöd från Skoda Motorsport

Rally Magazine

Oliver är på plats i Umeå och testar inför helgens tävlingar. Och målet är såklart att upprepa förra årets seger här i Umeå. Sedan är det totalsegern i WRC2 som hägrar. Och nu, genom samarbetet med Skoda-teamet har han alla förutsättningar för att lyckas.

– Det är en oerhörd styrka att ha den uppbackningen, så jag kan fokusera helt på att köra. Och även om de sköter teamet och sätter upp planer och regler, så har jag ändå fått friheten att jobba med mina egna sponsorer och fans. Det är ju i grunden de som gör det möjligt för mig att göra allt det här jag älskar, och att jag fått chansen att satsa på att totalseger i WRC2, för det är det som är målet i år, säger Oliver.

Oturlig start i Monte-Carlo

Att bilen går bra och att han kan vinna visade Oliver i årets första tävling i Monte-Carlo. Vann bland annat fem av sex etapper på fredagen. Innan han drabbades av dubbel pyspunka under lördagen som spolierade chanserna eftersom han valt att bara ha ett reservdäck.

– Det var fantastiskt oturligt, normalt vet man när man får punktering, men nu märkte jag ingenting, och det hände två gånger, så det är väldigt surt, säger Oliver och fortsätter. Men jag körde upp mig på söndagen och visade att jag kan köra fort. Och tur i oturen var ändå att jag hade valt att inte köra för poäng.

Poäng i Rally Sweden

Förra året var han ambitiös och ville plocka poäng i de tuffaste tävlingarna, något som antagligen kostade chansen att vinna totalen.

– Jag vill ju vinna allt, visa att jag kan köra på alla underlag och hantera alla förutsättningar. Nu när konkurrensen i WRC2 är hårdare än på länge, då det verkligen finns många som vill och kan utmana, så måste man vara mer strategisk och välja rätt tävlingar att ta poäng i för att vinna. Och då är Rally Sweden självklar för mig, hemmatävling på snö och is, då vet jag att jag är svårslagen om allt stämmer, säger han med ett leende.

Sju tävlingar med poäng

I WRC2 väljer varje förare vilka sju av det totalt tretton tävlingarna den vill köra om poäng i, sedan räknas de sex bästa ihop till slutpoängen i mästerskapet.

– Egentligen gillar jag inte att man har den här möjligheten att välja olika tävlingar. Det kan mycket väl vara sju som gäller, för att ekonomin ska gå att räkna hem, men alla borde tävla i samma tävlingar. Det blir lite märkligt när man kan välja att köra för poäng när det är färre deltagare med eller så. Men nu är ju reglerna som de är, så då får man anpassa sig till dem, säger han.

Tuff konkurrens

– WRC2-klassen har verkligen blivit ett getingbo med många utmanare. Och det ska till exempel bli spännande att se hur den nya Rally2-Toyotorna kommer att funka på Västerbottens vintervägar? Jag vet dock att mina Skoda står sig bra och jag tänker inte vika ner mig, avslutar Oliver.