WRC for dummies

Så funkar WRC

Rally Magazine

2024 avgörs WRC som brukligt de senare åren i 13 deltävlingar. Och med två förändringar sedan förra året där Polen ersätter Mexico och byter plats med Safarirallyt som därmed blir årets tredje event efter Sverige. Samt att Lettland ersätter Estland. Annars är det sig likt från 2023. Och vi ser naturligtvis mest fram emot magiska dueller i Västerbottens vinterlandskap – Rally Sweden.

Utmanade av varandra och elementen

Förare, bilar och team tävlar inte bara mot varandra utan även mot extrema klimat och utmanande väglag. En ultimat utmaning där den mest komplette föraren, de tåligaste bilarna och det bästa teamet står som vinnare. Men hur går det till? Här reder vi ut några av begreppen för dig som är ny i sporten.

Varje rally, deltävling, består av 15–25 specialsträckor, stages. Man kör på avspärrade vägar där det alltså gäller att snabbast ta sig från start till mål. Varje förare kör individuellt tillsammans med sin kartläsare, som genom sina ”noter” berättar för föraren hur vägen ser ut bakom nästa krök. Bästa tid vinner sträckan och tiderna från alla sträckor läggs ihop för att kora en totalsegrare.

Shakedown

Tävlingarna börjar med en Shakedown – ett fullfartstest, på en sträcka likvärdig tävlingsetapperna, före start. Här har förarna chans att känna på underlaget och bankaraktären. Och teamen kan ställa in bilarna för att prestera optimalt i de rådande förhållandena. Som åskådare är det en bonus där man kan se sina favoriter i full fart flera gånger innan den riktiga tävlingen börjar.

Startintervall

Specialsträckorna är från ett par kilometer till ett par mil och körs enskilt. De prioriterade toppförarna i WRC (Rally1-bilarna) startar med tre minuters intervall. Rally2-bilar och Rally3-bilar startar med en minuts mellanrum.

Startordning

På fredagen startar totalledaren i WRC först och så vidare. De två avslutande dagarna (lördag och söndag) startar alla WRC-bilar i omvänd resultatordning efter totalställningen föregående tävlingsdag. Den som ligger sist startar alltså först och ledaren sist av WRC-bilarna. För Rally Sweden är det alltså slutresultatet i Monte Carlo-rallyt som gäller som startordning torsdag kväll och fredag morgon.

Mellan specialsträckorna kör man på vanliga vägar och följer gällande trafikregler. Man har dock ett strikt tidsschema som ska följas för att inte drabbas av tidstillägg.

Re-start

En tävlande som bryter en specialsträcka har möjlighet att starta om nästa dag. Man kan alltså fortsätta och vara med i tävlingen, trots att man brutit en eller flera delsträckor. Man får då ett tidstillägg för varje sträcka man inte har genomfört.

Power Stage

På tävlingens sista sträcka, som sänds live i tv världen runt, delas extra VM-poäng ut till de fem snabbaste i WRC-klassen och tre snabbaste i WRC2-klassen, för att höja spänningen. I WRC får alltså den med bästa tid på sista sträckan 5 poäng, tvåan får 4 poäng, trean 3 poäng, fyran 2 poäng och femman 1 poäng. I WRC2 får den snabbaste 3 poäng, tvåan 2 poäng och trean 1 poäng.

Service Park

Under tävlingen är servicen av bilarna strikt reglerad. Mekanikerna får bara jobba med bilarna under schemalagda tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Däremellan får bara föraren och kartläsaren röra, arbeta med och reparera bilarna. Nattetid förvaras bilarna på en speciell parkering säkert bevakade för såväl de egna teamen som andra intressenter.

I Umeå hittar du serviceplatsen vid mässområdet Nolia, precis som The Red Barn Arena i nära anslutning till Umeå centrum. Här kan du besöka teamens anläggningar, se servicen och har du tur, kanske även byta ett ord eller två med din favoritförare.

Konstruktörs-VM

Det är inte bara förarna som tävlar, bilkonstruktörerna/märkena slåss även de om världsmästartiteln. Här räknas totalpoängen som förarna i ”lagen” skrapar ihop. Varje team kan anmäla tre förare i samma konstruktörslag till varje rally, deltävling, men bara de två bästa resultaten räknas.

WRC2

Man tävlar med Rally2-specificerade bilar (tidigare R5). Precis som i WRC utses en individuell segrare och ett team som segrare. Teamen får tillgodoräkna sig poängen från alla deltävlingar, medan förarna bara får räkna poängen från sju på förhand nominerade deltävlingar. De kan delta i fler men får inte några individuella poäng från dem.

WRC3

En klass avsedd för privatsatsande förare och team, som har köpt eller hyrt sina Rally3-bilar från tillverkarna (för närvarande endast Ford). Detta är en ny klass med fyrhjulsdrivna bilar som har mindre motor än Rally2-bilarna i WRC2.

Kalender WRC 2024