Rally Sweden Historic

Rally Sweden förenar stjärnor från nu och förr

Rally Magazine

Den smått unika Historic-tävlingen som avgörs parallellt lockar till minst lika stort intresse bland de nostalgiska rallyentusiasterna. Till 2024 kommer 26 ekipage till start och gör upp om titeln på sex sträckor fördelade med tre vardera under fredag och lördag.

Inför den tredje Historic-upplagan i Umeå kommer vi återigen stifta bekantskap med gamla klenoder som väcker minnen som räcker till och blir över. Inte minst väcks kanske störst intresse kring den på förhand givna kampen mellan dubbla Rally Sweden-vinnaren från 1992 och 1993 Mats Jonssons Toyota Celica GT-4 och Tobias Johanssons Audi Urquattro A2.

Hornen sitter kvar

Mats Jonsson prövade tävlingen i fjol, men tvingades kasta in handduken redan på andra sträckan efter ett motorhaveri. I år hoppas han att bilen håller ihop så han kan fullfölja tävlingen. Den gamla Celican väcker fortfarande ljusa minnen för Forshaga-föraren. Några gyllene år i början på 90-talet sitter fast förankrat i hans minnesbank.

– Jag fick chansen att köra fyrhjulsdrivet med Toyota 1990 och det är klart att det är starkt förknippad med min storhetstid. Förutom segrarna i Rally Sweden och en andraplats 1992 så körde jag ju även hem fyra SM-guld med bilen. Så det är klart att den betyder mycket för mig, berättar Mats Jonsson.

Tävlingssuget finns fortfarande kvar.

– När man väl sätter sig i bilen är drivkraften lika stark, det är fortfarande lika roligt att tävla och tjusningen är ju någonstans ändå att man vill vinna, annars skulle jag ju inte satsa så mycket tid och pengar på det här, konstaterar han.

Dammat av Urquattron

Främsta utmanare till Mats Jonsson kommer bli Tobias Johansson som får kampera ihop med sin gamle kartläsare Mikael Johansson igen. Ludvika-duon har plockat fram pappa Erik ”Eken” Johanssons ikoniska Quattro ur gömmorna och skruvat ihop den till tävlingsskick. Bilmärket förpliktigar där storheter som VM-vinnarna från 1983 och 1984 Stig Blomqvist respektive Hannu Mikkola firat stora triumfer med Audin när det begav sig. Även WRC-seriens nuvarande säkerhetsansvariga Michèle Mouton, världens mest framgångsrika kvinna i rallysporten, briljerade med Audi Urquattro på 80-talet.

– Bilen är faktiskt exakt samma färger som Michèle hade när hon tävlade, berättar Tobias Johansson och pratar sig varm om bilen och den unika möjlighet publiken kommer uppleva när det får höra det karaktäristiska motorljudet svepa fram i skogarna runt Västerbotten.

– Jag törs lova och är helt övertygad att min bil kommer bli tävlingens publikfavorit. Det är en femcylindrig motor med nästan 500 hästkrafter och hur mycket effekt som helst. Det kommer höras flera kilometer att vi kommer, berättar Ludvika-föraren och skrattar.

Känslan och farten finns där

2024-års Historic-tävling blir hans första i Umeå. Trots en gedigen rallybakgrund som fabriksförare för bland annat Ford, Subaru och Nissan är drivkraften fortfarande inget annat än att stå högst upp på segerpodiet.

– Tyvärr är man nog lite för mycket tävlingsmänniska fortfarande. Jag åker först och främst dit för att vinna, men självklart också för att få återuppleva gamla tider och den fantastiska atmosfär som jag upplevde under Rally Sweden när jag var som mest aktiv. Nu har jag inte kört på nästan sex år, men när jag testade bilen tog det inte många kilometer innan känslan och farten fanns där. Det kommer bli otroligt roligt att få tävla igen, konstaterar han.

En högtid för entusiasterna

I skuggan av de stora giganterna lockar även Rally Sweden motorentusiasterna att putsa upp och trimma upp sina gamla klenoder samt plocka på sig racingsoverallen och framkalla tävlingsdjävulen igen. Till den bilpark som anmälts till Historic noterar vi även att 2022-års segrare i form av Lycksele MK:s Christer Hedlund kommer till start med sin Ford Escort RS 1800. Den minnesgode får garanterat härliga minnesbilder till Björn Waldegårds VM-framfart på 70- och 80-talen.

Rally Sweden är unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat och på samma specialsträckor som “värstingbilarna”. Det blir också en möjlighet att uppleva kontrasterna och ta del av utvecklingen som skett inom rallysporten senaste decennierna och få bevittna skillnaden mellan farterna på de olika klasserna och bilarna. Missa det inte!