Nedräkning

Umeå står redo för sitt tredje VM-Rally

Rally Magazine

Björkarnas stad står återigen redo att välkomna rallyvärlden för att arrangera sitt tredje raka VM-rally 15–18 februari 2024. Umeå har onekligen etablerat sig som en idealisk plats för alla motorsportfans från världens alla hörn.

– Att få välkomna VM-rallyt till Umeå för tredje gången fyller oss med stolthet och glädje. Det är inte bara en möjlighet att visa upp vår fantastiska stad internationellt, utan också en chans att skapa minnen för både invånare och besökare, säger Hans Lindberg, kommunalråd (s).

Soligt vinterland

I ett närmast osannolikt vinterlandskap som ramat in Umeå och dess kringliggande kranskommuner har en av WRC-seriens deltävlingar blivit ett mäktigt sigill över Västerbotten och dess vackra natur.

Umeå har erbjudit en perfekt plattform för rallytävlingen. De snötäckta skogarna och isiga vägarna som omger omgivningarna i Umeå med dess omnejd har bjudit på utmanande förhållanden för förarna och en unik upplevelse för rallyfansen.

Att stå i skogen med en halvmeter snö upp till knäna kan för norrlänningarna vara en självklarhet, men en fascination för andra nationaliteter där snö hör till ovanligheterna.

Hela grundfundamentet till att rallyt flyttades var enkel och självklar i teorin och stavas snö. Något som sinade successivt med alla mildare vintrar i Värmland där Svenska Rallyt med sina traditioner och anrika historia till sist fick se sig besegrade av vädrets makter.

I Umeå har det varit en avgörande faktor som det dessutom funnits överflöd av såväl 2021 som 2022. Det har blivit det vinterrally som det var tänkt att bli och det har inte blivit sämre av att bägge evenemangen badat i sol. Förväntningarna är således höga inför det tredje året.

Umeå kommun har också investerat i moderna faciliteter och infrastruktur för att säkerställa att rallyt kan genomföras smidigt och säkert. Med erfarenheten från tidigare år har arrangörerna nu finjusterat logistiken och förberett sig för att välkomna de bästa rallyförarna i världen.

The Red Barn Arena – Rally Swedens epicentrum

Vad får Umeå ut av detta?

Frågan behöver dock ställas vilken effekt VM-rallyt inneburit för Umeå som stad? Premiäråret präglades av ett gungigt och osäkert pandemi-läge vilket förstås påverkade möjligheterna förrallyentusiasterna att boka sina resor till norra Sverige.

Men det påverkade knappast Umeåborna som närmast fick en aha-upplevelse i vilket världsevent som trots allt ”ramlat” in till stan.

Redan i fjol var effekten annorlunda. En tydlig arenastrategi med The Red Barn Arena som ett närmast unikt ”nav” med sitt centrala läge fyllde arrangemanget maximalt.

Rallydagarna som avslutades varje dag inne på arenaområdet med uppskattningsvis 20 000 åskådare per kväll. Mätningar i övrigt från Umeå kommun visar att VM-rallyt och Umeå omnämndes i inte mindre än 65 (!) länder med en räckvidd på över 285 miljoner läsare. Ovan mediasiffror ackompanjerat av WRC-rallyts sociala-medier-konton med sina drygt tre miljoner följare är också förstås makalösa exponeringsytor som följer med naturligt på ”köpet” av arrangemanget.

– Evenemang som VM-rallyt fungerar som en katalysator för vår internationella marknadsföring och stärker vårt varumärke. Det ger oss en plattform att marknadsföra Umeå och Västerbotten som den vackra destination det är, säger Hans Lindberg.

Antal sålda hotellrum i Umeå ökade också rejält under 2023-års evenemang och var i det närmaste slutsålt under VM-veckan.

En investering

Så när världens bästa rallyförare landar i Umeå ökar kostnaderna, men intäkterna blir också betydande för näringslivet när världens rallyfans följer efter.

– VM-rallyt blir självklart en ekonomisk injektion för vår stad. Hotell, restauranger och lokala företag gynnas av rallyt och förstås stimulerar vår lokala ekonomi, säger Lindberg.

Men miljön då?

Alla stora evenemang har en klimat- och miljöpåverkan. Rally Sweden jobbar sedan 2019 strategiskt och målmedvetet med en vision om nollutsläpp under benämningen Rally Towards Zero som består av tre delmål; noll fossila utsläpp, noll olyckor och inget skräp ska lämnas kvar.

Hans Lindberg, kommunalråd

– Vi har arbetat hårt för att säkerställa att detta rally blir så miljövänligt som möjligt. Från hållbar transport till återvinningsprogram, vi strävar efter att minimera vår påverkan och lämna ett positivt avtryck för framtida generationer. Vi uppmanar invånare att vara delaktiga, stötta rallyt och samtidigt vara medvetna om hur vi kan njuta av dessa spännande dagar med så lite påverkan på vår omgivning som möjligt, konstaterar Lindberg.