Nyheter

Bli världens smartaste bilförare

Nu skapar FIA, som bland annat äger WRC , F1 och WRX, en helt ny tävlingsserie för vanliga bilister att tävla i smart bilkörning, FIA Smart Driving Challenge. Det blir världens första tävling där det gäller att köra smart, säkert och miljövänligt för att vinna.

FIA SDC är en global tävling för den vanliga bilisten. Genom att använda sin egen bil, smartphone, FIA SMART appen och plug-in (OBD-läsare), kan bilister över hela världen vara med och tävla i sin vardagliga körning.

Racingstjärnor leder egna team

Varje deltagare väljer ett team som de vill tillhöra som leds av FIAs racingstjärnor. Dessa kommer ge tips och coacha sitt team för att bli ett av de tre bästa teamen. De bästa teamen och förarna kommer sedan att mötas i en stor final i Paris under december 2019 i samband med den prisceremoni FIA arrangerar varje år för att hylla vinnarna i deras olika racingserier.

FIA SDC blir är ett unikt samarbete där man tillsammans med Svenska Rallyt samarbetar med Svenska Bilsportförbundet och KAK (Kungliga Automobil Klubben) och från Norge Norska Bilsportförbundet och KNA (Kungliga Norska Automobil Klubben).

Premiär i samband med Rally Sweden

Tävlingsserien FIA SDC består av 20 heat, där varje heat löper under en vecka. Första heatet börjar i februari, samma vecka som Rally Sweden. FIA SDC kommer i samband med detta tillsammans med Rally Sweden arrangera ett eget ”sub-heat”, där man tävlar under de dagar som Rally Sweden pågår 15-17 februari. Varje dag kommer en vinnare att koras och belönas med bensincheckar.

Startpaket att köpa

För att kunna delta i FIA SDC köper man ett startpaket för alla 20 heat för knappt 500 kr. Då får man med en OBD-reader värd 700 kr på köpet. Man kan enkelt köpa ett startpaket online, men det går också att köpa startpaket direkt på plats under Svenska Rallyt hos FIA SDC, som finns i Torsby Service Park, samt på Färjestads travbana i Karlstad den 14 februari.