Nyheter

Craig Breen i topp efter andra dagen av Rally Sweden

När Rally Sweden drog igång på fredagen var Craig Breen förhandstippad.
Irländaren körde hem tre av de fem etapperna och ligger i ledningen i sammandraget, 2,6 sekunder före Ott Tänak.
– Det är en av mina mest robusta dagar. Förra året var jag antingen upp och ner eller fast i snövallarna någonstans. Så idag är det som ljuv musik i mina öron att vara i täten, konstaterade Hyundai-föraren.

När Rally Sweden öppnade i fredags bjöds det på olika underlag, med såväl lösa underlag som isiga och stenhårda.
Umeås vinterlandskap visar sig dock från sin bästa sida och fredagens sträckor bjöd på härliga snövidder i det soliga men lätt blåsiga vädret.

Breen tog segrar på Brattby S 2 och 5 och Sarsjöliden SS 6.

Det ger honom en specifik fördel, även om det knappast går att göra några misstag, inför lördagens sju etapper som innebär nya utmaningar på orter som Norrby och Västervik.

Hyundai-föraren har bara en marginal på 2,6 sekunder på att Ott Tänak som nykomling i M-sportteamet körde sin Ford Puma säkert hela fredagen och hyllades med en etappvinst på Botsmark SS 7, ynka nio tiondelar före Esa-Pekka Lappi och 4,1 sekunder före Craig Breen.

Tänak uppgav ändå att däcken var utslitna och att han fick kämpa för att ta sig igenom Vindkraftsparken i Svartliden.

Fjolårets Rally Sweden-vinnare Kalle Rovanperä har fått spåra mycket med sitt startnummer och har inte kunnat flyta på som föregående år. Han är nu 31,1 sekunder efter Breen på femte plats.

WRC 2-klassen har Oliver Solberg som täten; greppet byttes efter att knappt hälften av sträckorna hade tillryggalagts. Med sin Skoda tog den svenske affischmannen hem tre av fem etappsegrar och leder nu med 6,8 ​​sekunder totalt för Sami Pajari, följt av Jari Huttunen ytterligare 18 sekunder efter Solberg.

– Det har varit en helt okej dag för mig, och Pajari har varit snabb. Solberg konstaterade att jag har försökt hålla mig på banan och inte göra misstag.