Nyheter

Elva världsmästare till start i Rally Sweden

Nu är det klart vilka som kör Rally Sweden 9-12 februari. I anmälningslistan till årets andra VM-deltävling återfinns bland annat elva världsmästare.

– Ett mycket bra startfält som jag är säker på kommer bjuda vår publik på spännande och intressanta dueller, säger tävlingsledaren Bertil Klarin.


Totalt lockar Rally Sweden ett 50-tal ekipage från inte mindre än 25 länder.

– Antalet förare är något färre än vad vi hade hoppats på, men ändå en siffra jag är mycket nöjd med. Kvalitén är bra, konstaterar Klarin.


Speciellt glädjande är det stora antalet förare med VM-guld i bagaget. Att listan dessutom innehåller ett 20-tal bilar i huvudklassen WRC är också mycket positivt.

– Sedan är det självklart roligt att alla svenska förare med internationella meriter och erfarenhet kommer till start. Att två av dem, Patrik Sandell och Richard Göransson, dessutom sitter i var sin Mini WRC är givetvis extra skoj för publiken. Sedan får vi inte glömma Jonas Andersson, kartläsare åt norrmannen Mads Østberg i en Ford Fiesta RS WRC.


Alla de heta namnen i WRC-klassen är anmälda. Nämnas kan bland annat regerande världsmästaren Sébastien Loeb, 2010 och 2011 års vinnare i Rally Sweden, finländaren Mikko Hirvonen, och, självklart, norrmannen Petter Solberg. Den sistnämnde kommer redan på tävlingens andra sträcka att köra förbi egna gården i värmländska Mitandersfors.


Nästan lika het som WRC-klassen känns SWRC, Super 2000 World Rally Championship.

– Ett riktigt getingbo där vi har tre svenskar med kapacitet att vara med och slåss om segern, säger Klarin.

Svenskarna är Per-Gunnar Andersson, Patrik Flodin och Pontus Tidemand. De representerar tre olika bilmärken; Proton, Ford och Skoda.

Flodin och Tidemand har av tävlingsledningen tilldelats var sitt så kallat wild card, vilket innebär att de i Rally Sweden kommer att konkurrera om VM-poäng trots att de inte är anmälda till hela mästerskapet.

Hemmatrions främsta konkurrenter i resultatlistans topp blir av allt att döma Volkswagenduon i Skoda Fabia S2000-bilar: fjolårets VM-trea med fem WRC-segrar för Citroën, fransmannen Sébastien Ogier, och norska IRC-mästaren Andreas Mikkelsen.


Världsmästarna som är anmälda till Rally Sweden är:

• Sébastien Loeb, Frankrike. Världsmästare 2004-2011. Juniorvärldsmästare 2001.

• Petter Solberg, Norge. Världsmästare 2003.

• Per-Gunnar Andersson, Sverige. Juniorvärldsmästare 2004 och 2007.

• Patrik Sandell, Sverige. Juniorvärldsmästare 2006.

• Dani Sordo, Spanien. Juniorvärldsmästare 2005.

• Sébastien Ogier, Frankrike. Juniorvärldsmästare 2008.

• Martin Prokop, Tjeckien. Juniorvärldsmästare 2009.

• Craig Breen, Irland. Juniorvärldsmästare 2011.

• Nasser Al Attiyah, Qatar. PWRC-mästare 2006.

• Armindo Araujo, Portugal: PWRC-mästare 2009 och 2010.

• Hayden Paddon, Nya Zeeland. PWRC-mästare 2011.