Nyheter

Erik Åström blir ny Event Director för Rally Sweden

I februari 2024 körs Rally Sweden för tredje året i rad med Umeå som centralort. Nu står det klart att det blir Vännäs-sonen Erik Åström som tar över rollen som Event Director för Rally Sweden.

Erik Åström

– Det är en ära att kliva in på den här tjänsten, säger Erik Åström som tidigare varit involverad i Rally Sweden genom sin motorklubb Vännäs MK som haft ansvar för fem sträckor av VM-tävlingen.
– Det har gett mig en inblick i en del av rallyt, men det här är ett jätteevenemang.

Åström kommer närmast från en tjänst inom byggbranschen, han har tidigare arbetat som journalist och har även en gedigen bakgrund i föreningslivet som tidigare klubbdirektör och nu ordförande i Vännäs MK.

Nu väntar uppdraget på Rally Sweden, Sveriges största återkommande publika idrottsevent som etablerade sig 2022 i Umeå efter flytten norrut från Värmland.

– Första punkten blir att komma in i organisationen och skapa mig en egen uppfattning, men det närmar sig med stormsteg så jag tror det blir hårt arbete från start. Det finns en enorm kompetens i organisationen med teamet runt om i hela Sverige och Norge, så det handlar mycket om att kunna vara personen på plats, samordna och vara kontaktperson för väldigt många. Vi ska fortsätta på det som redan är bra och därefter utveckla det här starka varumärket som vi har inom bilsporten. Om man ser det lite utifrån så är det fantastiskt att vi har en återkommande VM-tävling i Sverige, säger Erik Åström.

Erik Åström kommer tillträda sin tjänst i början av september.

– Med Erik får vi en person som har en stark förankring i Umeå och närregionen där han har bra kontakter med det för oss så viktiga föreningslivet som är med och genomför Rally Sweden. Utan dem klara vi inte av det. Därtill föra dialogen med markägarna och samebyar, utan deras insatser klarar vi heller inte av det, vi är beroende av många människor för att få det att fungera, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare och vd för Rally Sweden och fortsätter.

­– Han kommer från sporten och har även en bred yrkesmässig bakgrund och var faktiskt ett namn för tjänsten redan förra året. Nu fick han ett år till att samla på sig viktig erfarenhet av evenemanget. Jag fick nöjet att arbeta tillsammans med Erik förra året och inblick i hans passion, kompetens och erfarenhet och det känns verkligen bra för utvecklingen av Rally Sweden i Umeå och regionen. I slutet av augusti samlas vi alla i Örebro för en kick-off, där blir det avstamp inför 2024 och Erik får där också möjlighet att lära känna teamet.

Rally Sweden 2024 med Umeå som centralort körs 15-18 februari. (tbc FIA WMSC)