Nyheter

Esapekka Lappi vinner Rally Sweden 2024

Rally Sweden 2024 i Umeå ramade onekligen in hur utslagsgivande och nyckfullt ett högdramatiskt vinterrally kan vara.

När de två föregående årens Umeå-vinnare, Kalle Rovanperä respektive Ott Tänak, styrde ut i snön redan på fredagen öppnade det upp möjligheten för en ny vinnare.

Den mannen blev Esapekka Lappi med sin co-driver Janne Ferm.

– Helt underbart, det här satt riktigt skönt, konstaterade han.

Hyundai-föraren fick celebrera och därmed kvittera ut sin andra WRC-seger i karriären där 33-åringen nyttjade de andras misstag och kontrollerade de avslutande sträckorna stabilt. Senast han vann en WRC-tävling var 2017 och knappt sex år senare satte han sin egen historia genom att vinna Rally Sweden före Elfyn Evans som var 29,6 sekunder bakom och ytterligare 18,3 sekunder bakom slutade Adrien Fourmaux trea.

Pieksämäkisonen var märkbart tagen när han rullade upp på segerpodiet på The Red Barn Arena.

– Jag har jagad den här vinsten i flera år. Nu kan jag lova att det kommer att firas rejält, sa Lappi.

De minnesgoda rallyentusiasterna minns garanterat hur Ott Tänak körde hem fjolårets Rally Sweden trots att han bara körde hem en av de 18 specialsträckorna.

I slutändan är rallysporten teoretiskt sett väldigt enkel. Det handlar om att hålla sig kvar på vägen, även om det i praktiken förstås innehåller moment där det är lätt att pusha sig för hårt och hamna lite på fel sida gränsen i körningen.

När Rally Sweden öppnade ordentligt på fredag-morgonen möttes förarna och alla rally fans av ett blött och ymnigt snöfall som tilltog alltmer under dagen och det utmanade tävlingsfältet enormt.

Kalle Rovanperä, som aviserade att köra på halvtid den här WRC-säsongen, gjorde premiär i Umeå och det såg minst sagt lovande ut när han öppnade med att vinna de två inledande sträckorna och sluta som tvåa på den tredje. Men på den fjärde, Floda SS4, gjorde sig yrvädret och snöfallet påmint och i den dåliga sikten gjorde han ett enkelt misstag och förstörde kylaren på bilen.

Exakt samma öde på samma sträcka drabbade Ott Tänak.

Den spänning som öppnades upp inför lördagen där det endast skilde blott 0,9 sekunder mellan Esapekka Lappi och Takamota Katsuta efter Vännäs SS9 blev plötslig tio minuter när Katsuta styrde upp i en snövall på Sarsjöliden.

Därefter kom tävlingen att handla om Esapekka Lappi som fick drygt en och en halv minut att förvalta och det lugnade förstås ner farten en aning bokstavligt talat. Taktiskt, smart och med riskminimerad körning kunde Lappi hålla koll på tiden hela vägen in till den avslutande Power Stage på The Red Barn Arena.

Det är få gånger mellan WRC-segrarna vilket ger en fingervisning om hur länge Lappi jagat den här triumfen.

– Jag skulle kunna analysera miljoner saker om min rallykarriär, men jag vill givetvis tacka temachefen för Hyundai Cyril Abiteboul som tog in mig i stallet efter ett andra halvan av fjolårssäsongen var riktigt dålig. Det är en stor kontrast jämfört med nu och jag måste tacka hela teamet, sa Lappi.

När favoriterna fallerade fick också fransmannen och Ford-föraren Adrien Forumaux för första gången i sin WRC-historia kliva upp på podiet som trea och 29-åringen var förstås överlycklig.

Han har blott tre sträcksegrar bakom sig som främsta merit i sin WRC-karriär och andraplatsen i Umeå var förstås också en enorm framgång för M-sport-teamet som ju som bekant vann tävlingen när Ott Tänak var en av förarna under fjolåret.

Toyoya-föraren Elfyn Evans som slutade tvåa och fick nu också för första gången kliva högst upp på pallen sedan Rally Sweden flyttade till Umeå 2022. Evans vann två sträcksegrar; Vännäs SS12 och Västervik SS17.