Nyheter

Fartfylld uppladdning på Färjestadstravet

På torsdag kväll startar årets upplaga av Rally Sweden med den numera klassiska superspecialen på Färjestadstravet i Karlstad.

Uppladdningen kommer att bli fartfylld. Det lovar Tommy Kristoffersson och Peter Hedström som inför fullsatta läktare ska mötas i en spektakulär rallycrossuppvisning.

Nedräkningen för Rally Sweden 2012 har börjat. På torsdag kväll, exakt fyra minuter över åtta, inleds VM-seriens andra deltävling med det första heatet på Super Special Stage Karlstad.

Men innan det är dags för Sébastien Loeb, Petter Solberg, Patrik Sandell och övriga världsstjärnor att ta banan i besittning blir det bland annat intervjuer, förarpresentationer, autografskrivning, officiell invigning, fyrverkeri och rallycrossuppvisning.

I en duell man mot man kommer nämligen värmlänningarna Tommy Kristoffersson och Peter Hedström att mötas. Kristoffersson kommer till start i en VW Scirocco medan Hedström rattar den Skoda Fabia som han nyligen köpt av Michael Jernberg. Båda bilarna är goda för över 600 hästkrafter och gör 0-100 km/tim på cirka 2,5 sekunder.


Kristoffersson, 52 år, är den mest erfarne av de båda. Han har med stor framgång tävlat i både rallycross och racing. Numera är han stallchef för Volkswagens team i STCC.

Sciroccon Kristoffersson ska köra är, precis som Hedströms bil, byggd för rallycrossens värstingklass Supercars.

– Hittills har jag bara använt den som showcar i diverse sammanhang, men kanske, kanske tävlingsdebuterar jag med den i samband med sommarens EM-deltävling i Höljes. Jag har i alla fall kontrollerat att den tävlingen inte kolliderar med någon av tävlingarna i STCC, säger Kristoffersson, som kommer att köra torsdagens duell med gipsad vänsterfot.

– För några veckor sedan halkade jag på en isfläck hemma i Arvika och bröt vänster ben strax ovanför fotleden. Vad läkaren tycker om att jag kör tävlingsbil med foten vet jag inte. Jag har inte frågat.


28-årige Peter Hedström från Torsby har visserligen tävlat på hög nivå i många år, men står den här säsongen inför sin största utmaning i karriären. Hedström, som hittills deltagit i åtta EM-deltävlingar, ska nämligen köra hela mästerskapet.

– En medalj i EM jämte guld i SM är målet, säger Hedström vars främsta framgång hittills i karriären är från 2008 då han mycket överraskande vann en SM-deltävling i Strängnäs före meriterade herrar som norrmannen Sverre Isachsen och Andreas Eriksson.


Öppningsprogrammet SSS Karlstad på Färjestadstravet torsdag 9 februari

Kl 17.00: Grindarna öppnar.

Kl 18.15-18.45: Toppförare med kartläsare skriver autografer i Totohallen.

Kl 19.10: Line up

Kl 19.15: Förarna väljer startposition till Etapp 1.

Kl 19.36: Svenska Rallyförarklubben genom ordföranden Björn Waldegård delar ut hedersplakett till ung rallyförare.

Kl 19.45: Rallycrossuppvisning med Tommy Kristofferson, VW Scirocco och Peter Hedström, Skoda Fabia.

Kl 19.00: Föråkarheat.

Kl 19.57: Invigning med tal av landshövding Eva Eriksson.

Kl 19.59: Fyrverkeri.

Kl 20.04: Första heatet.


Bild 1.

Foto: Jenny Kristoffersson

Gipsat vänsterben stoppar inte Tommy Kristoffersson från att köra rallycrossuppvisning när Rally Sweden inleds i Karlstad på torsdag kväll.


Bild 2.

Foto: Backmans Foto

Peter Hedström gör en storsatsning på EM i en Skoda Fabia 2012. Första starten i nya bilen sker på Rally Swedens superspecialsträcka torsdag kväll.


Bild 3.

Foto: Backmans Foto

EM-medalj och SM-guld är Peter Hedströms mål kommande rallycrossäsong.