Nyheter

Finländarna dominerade i Norge

Det är finskt i topp efter den första dagen i Rally Sweden. Jari-Matti Latvala leder före landsmannen Mikko Hirvonen. Trea är norrmannen Petter Solberg.

Regerande världsmästaren Sébastien Loeb är borta från toppstriden sedan han tappat två minuter på en avåkning.


Det blev en händelserik första dag i Rally Sweden, årets andra deltävling i rally-VM. Av nio sträckor kördes sex i sin helhet i Norge. Men det var inte hemmaförarna som lyckades bäst. Toppar resultatlistan efter den första dagen gör Jari-Matti Latvala, Fords försteförare. Efter en stenhård duell med Mikko Hirvonen gjorde han ett litet ryck på dagens sista skogssträcka, Torsby, och såg till att han har 16,8 sekunder att gå på under lördagens etapp.

– Det har varit en bra fight i dag, speciellt mellan mig och Mikko. Men Petter är inte långt ifrån tidsmässigt så jag räknar inte med att det kommer att bli enkelt i morgon, sa finländaren innan han lämnade serviceplatsen i Hagfors för att åka ner till Karlstad och kvällens avslutande superspecial på Färjestadstravet.

Hirvonen, som vunnit Rally Sweden i en Ford de två senaste åren, var nöjd med sin första tävlingsdag på snö och is bakom ratten i en Citroën DS3 WRC.

– Synd bara att jag tappade så mycket tid på den näst sista sträckan. Där hade jag dåligt fäste och kanade över allt på vägen, sa finländaren, som efter Torsbysträckan var 17,2 sekunder efter sin landsman.

Tredjeplacerade Petter Solberg hade sparat en uppsättning nya däck till SS9, vann den och skuggar därför Hirvonen inför lördagen. Petter var nöjd även om han inte vann dagens första sträcka som gick förbi hans gård i Mitandersfors på den svenska sidan gränsen.

– Faktum är att jag var lite nervös över att göra ett misstag så därför backade jag av lite innan vi kom till gården. Efter att vi passerat den och alla åskådare där satsade jag fullt igen, berättade han.

Fjolårets succéman Mads Østberg inledde dagen bäst av alla med seger på ”Solbergsträckan”. Därefter föll han tillbaka något och är fyra inför lördagens etapp.

– Vi hade problem med fästet och bilen understyrde, berättade Østbergs svenske kartläsare Jonas Andersson.


Ryssen Evgeny Novikov övertygade i Monte Carlo-rallyt och öppnade även den första etappen i Rally Sweden bra. Han är femma inför omstarten lördag morgon. Närmast efter sig har han Henning Solberg, Sébastien Loeb och bäste svensk, åttondeplacerade Patrik Sandell.

– Bortsett från de två sista sträckorna var det här min häftigaste och roligaste rallydag i livet. Det har varit fantastiskt att köra WRC-bil i Rally Sweden, intygade Sandell, som, i likhet med många andra, tappade tid i slutet på etappen.

– Jag borde tagit med mig två reservhjul i stället för ett när vi lämnade serviceplatsen i Kongsvinger. Det var ett misstag, medgav han.


Super 2000-klassen toppas av fransmannen Sébastien Ogier, som närmast efter sig har sin teamkompis i Volkswagen Motorsport, norrmannen Andreas Mikkelsen.

P-G Andersson är trea och först av de S2000-förare som är anmälda till VM i SWRC-klassen. VM-tvåa bakom Andersson är irländaren Craig Breen och trea Pontus Tidemand från Charlottenberg i Värmland.

Den sistnämnde skuggade Andersson ända fram till SS8 där han var i en snövall och tappade nästan fyra minuter.

– Det kom i snö i luftfiltret och bilen dog. Det fanns inget annat att göra än att stanna och byta. Synd på en annars bra dag, sa Tidemand.Rally Sweden efter den första etappen.

1) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Fiesta RS WRC, 1.23.50,8

2) Mikko Hirvonen, Finland, Citroën DS3 WRC, + 16,8 sek

3) Petter Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 18,6

4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 32,3

5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RSWRC, + 1.21,2

6) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesra RS WRC, + 1.48,5

7) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 2.08,9

8) Patrik Sandell, Sverige, Mini John Cooper Works WRC, + 2.18,8

9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 2.26,9

10) Eyvind Brynildsen, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 2.59,8


Foto: McKlein