Nyheter

Ford drar sig ur – M-Sport blir kvar

Ford drar sig ur rally-VM, men märkets bilar kommer även 2013 att trafikera sträckorna i mästerskapet. M-Sport planerar nämligen för en fortsättning i privat regi och hoppas på ett fortsatt samarbete med Ford gällande bilar och motorer.

En direkt följd av Fords beslut blir med största säkerhet att finländaren Jari-Matti Latvala lämnar Ford och kör för Volkswagen kommande säsong.


Det var under måndagen som Ford Europa offentliggjorde sitt beslut att lämna rally-VM. Dålig ekonomi i kombination med en vilja att satsa på andra motorsporter ¬– troligtvis WTCC – anges som skäl.

– Ford har en lång och stolt historia i rally-VM och det här var inget lätt beslut att ta. Men i det här läget anser vi att det är bättre för företaget och Fords varumärke att dra sig ur rally-VM och sprida våra resurser inom andra områden, säger Fords vice ordförande i Europa, Roelant de Waard.

Det brittiska företaget M-Sport, som sedan 1997 har drivit Fords fabrikssatsning i rally-VM, planerar emellertid för en fortsättning med Fiesta RS WRC 2013. Diskussioner mellan M-Sport och Ford förs även beträffande bland annat Fiesta R5 för nya VM-klassen WRC-2.

Under 2012 har Jari-Matti Latvala och Petter Solberg kört för Fords fabriksteam. Finländaren har erbjudande från Volkswagen och väljer efter Fords beslut självklart att nappa på det. Volkswagen gör VM-comeback 2013 och redan klar för den satsningen är fransmannen Sébastien Ogier.

Vad som händer med Petter Solberg återstår att se.

Med anledning av Hyundais beslut att göra VM-comeback – troligtvis 2014 – spekuleras det nu i att M-Sport blir företaget som ska sköta det koreanska märkets återinträde i mästerskapet.


Bild.

Foto: Ford