Nyheter

Ford vill förbättra sitt segerfacit

Ford har vunnit Rally Sweden fem gånger i rad. Med Jari-Matti Latvala och Petter Solberg i årets fabriksbilar har teamet siktet inställt på ännu en triumf.


Med två före detta vinnare kommer Ford World Rally Team till start i årets upplaga av Rally Sweden. Solberg triumferade i en Subaru Impreza 2005 och 2008 tog Latvala sin första VM-seger i just Sverige. Då som nu körde han Ford.

Sedan triumfen 2008 har Latvala blivit trea två gånger. Självklart siktar han på en plats på pallen igen.

– Det är mitt mål, säger finländaren som jobbat hårt med att få sin Fiesta RS WRC perfekt inställd på testerna och verkligen ser fram emot starten nästa vecka.


En annan som längtar till Rally Sweden är Petter Solberg, årets nykomling i Fords fabriksteam. Till skillnad från Latvala, som körde av och bröt, fick Solberg en perfekt start på VM-året med en tredjeplats i Monte Carlo-rallyt.


– Det här blir min första tävling på löst underlag i en Fiesta RS WRC. Jag har visserligen bara två testdagar på mig att vänja mig vid bilen på snö och is, men jag är inte orolig. Asfalt var underlaget på vilket jag väntade mig svårigheter med att ställa in bilen, men jag kände mig väl bekväm direkt i Monte Carlo-rallyt, säger Petter och tillägger:

– Ford har ett helt suveränt facit i Rally Sweden och både jag och Jari-Matti vill förlänga det.

Petter Solberg är den förrare i startfältet som får störst fördel av hemmavägar i Rally Sweden.

Fredagens första sträcka, Mitandersfors, går nämligen förbi familjen Solbergs hem på den svenska sidan gränsen.

– Jag kan stå på trappan till huset och se vägen. Jag tror att det kommer att samlas mycket folk och TV-team där så atmosfären borde bli bra. Jag känner åtminstone till vägen bra, säger han med ett leende.


Fords segerfacit i Rally Sweden

2011: 1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Fiesta WRC

2010: 1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus WRC

2008: Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus WRC

2007: Marcus Grönholm, Finland, Ford Focus WRC

2006: Marcus Grönholm, Finland, Ford Focus WRC

* 2009 kördes VM-seriens enda vintertävling i Norge, Rally Norway


Bild.

Foto: Ford