Nyheter

Hirvonen utesluten – Østberg vann

Mikko Hirvonen rullade i mål som segrare i VM-rallyt Portugal. Några timmar senare blev finländaren fråntagen sin första triumf som fabriksförare för Citroën. Hirvonen uteslöts sedan det visat sig att hans DS3 WRC var försedd med en koppling som bilen inte var klassad med.

Citroën har överklagat beslutet, men tills vidare är norrmannen Mads Østberg, med sin svenske kartläsare Jonas Andersson, vinnare i tävlingen.


Det var i den tekniska efterkontrollen som upptäckten av den felaktiga kopplingen gjordes och Hirvonen uteslöts. Frågetecken kring bilens turbo ska dessutom utredas ytterligare.

I stället för finsk seger blev det norskt i topp genom Mads Østberg, som därmed tog sin och Adapta-teamets första VM-seger någonsin.

Överraskande tvåa blev ryssen Evgeny Novikov och trea slutade Petter Solberg, som stod på pallen för tredje gången i år och som nu bara är fyra poäng bakom ledande Sébastien Loeb, som bröt tävlingen i Portugal.

Andra toppförare som kammade noll i det synnerligen svårkörda rallyt där bland annat tre sträckor ströks på grund av ett extremt regnväder var Jari-Matti Latvala, Dani Sordo, Ott Tänak och Armindo Araujo.

För Patrik Sandell slutade dessvärre tävlingen också i moll. Efter en bejublad start med en sensationell fjärdeplats efter halva rallyt slog Sandell bort ett hjul på sin Mini WRC med två sträckor kvar och tvingades bryta.

– Vi kom för fort in i en snabb högerböj som nöp lite och då hade vi inget fäste alls så det styrde absolut ingenting. Vi åkte av, slog i en jordvall och gjorde en piruett eller två innan vi landade bredvid vägen, berättar Sandell.


Desto bättre gick det för de svenska ekipagen i junior-VM, WRC Academy. Pontus Tidemand blev trea i sin JVM-debut och Fredrik Åhlin slutade på sjätte plats sedan han tvingats bryta i ledning och starta om tävlingen.

– Jag är jättenöjd med tävlingen som helhet. Visst hade jag velat vinna som alltid men detta är en bra start på mästerskapet och jag har fått mycket nyttig erfarenhet som jag kommer dra stor nytta av i framtiden, sa Tidemand.


Åhlin såg också framåt efter målgång:

– Skönt att vi kommit igång nu och att premiären är avklarad. Vi har visat att vi är en av de snabbaste i klassen och vi kommer att slåss för att vinna årets WRC Academy, säger han.

WRC Academy vanns av britten Alistair Fisher före Brendan Reeves från Australien.

Foto: Citroën