Nyheter

Hirvonen vann Rally Finnskog

Finländaren Mikko Hirvonen vann stjärnspäckade KNA Rally Finnskog före norrmännen Henning Solberg och Mads Østberg.

Fyra och vinnare av S2000-klassen blev P-G Andersson.

Sträng kyla – 32 minusgrader på morgonen – mötte deltagarna i KNA Rally Finnskog. Tävlingen, som hade lilla Svullrya son centralort, avgjordes över åtta sträckor och finländaren tog kommandot direkt i sin Citroën DS3 WRC från det franska fabriksteamet.

Hirvonen vann de fyra första sträckorna och halvvägs genom tävlingen hade han byggt upp en ledning på 24,7 sekunder.

Mads Østberg var snabbast på tre av de resterande sträckorna, men det hjälpte inte. Från sin tredjeplats var han 49,8 sekunder bakom Hirvonen i mål. Tvåa, 30,5 sekunder efter Citroënföraren, slutade Henning Solberg som körde tävlingen i en Mitsubishi Lancer Evo 6,5.

Fyra totalt, och etta i S2000-klassen, slutade P-G Andersson i en Proton Satria Neo. Andersson skuggade Andreas Mikkelsen ända fram till SS7. Där körde norrmannen punktering på sin Skoda Fabia och fick släppa svensken före sig i resultatlistan.

I mål var Andersson 5,1 sekunder före Mikkelsen. Marius Aasen var trea, över två minuter bakom.

KNA Rally Finnskog var P-G Anderssons första tävling på snö och is med sin Proton. Starten var därmed mycket viktig som test inför Rally Sweden nästa vecka.

– Jag är riktigt nöjd med dagen. Både kör- och väghållningsmässigt har det verkligen känts mycket, mycket bra, försäkrade P-G efter målgång.

För Pontus Tidemand, som kom till start i en Ford Fiesta R2, blev dagen mindre lyckad.

– Vi bröt dessvärre med gasspjällsproblem redan på transporten till den första sträckan, berättar Tidemand på facebook.

– Efter det fick vi köra utom tävlan från och med SS3 och satte några riktigt bra sträcktider. Vi var snabbaste tvåhjulsdrivna ekipage på alla utom en som vi fick stoppa på.

Samtliga ovan nämnda förare kommer till start i Rally Sweden 9-12 februari.