Nyheter

Johannes Joons /Elina Svensson segrade i Historic

Historic-klassen på Rally Sweden kom till start med 29 ekipage fördelade på sex sträckor. MK Tierps Johannes Joons med kartläsaren Elina Svensson (Strängnäs MS) plockade hem totalsegern med 53,7 sekunder före MK Rattens Arne Rådström/Thomas Nilsson och ytterligare 43,1 sekunder bakom körde Vimmerby-duon Kjell och Peter Fransson in som trea.
- Det är helt underbart, det känns fantastiskt, konstaterade segerduon lättat efter triumfen.

På förhand pekade väl det mesta på att forne WRC-föraren och Rally Swedens tvåfaldiga segrare från 1992 och 1993 Mats Jonsson skulle ta hem klassen med sin uppskruvade gamla Toyoya Celica GT-Four. Initialt pekade ingenting på något annat.

Han öppnade premiärsträckan Brattby SS 1 och vann med 9,4 sekunder för Vännäs MK-föraren Nils Östgård. Men på den andra sträckan tvingdes han på grund av motorproblem kasta in handduken och det öppnade upp för konkurrenterna.

Historic-klassen fördelade sina tävlingsdagar fredag och lördag med tre sträckor fördelade per dag och intrycket över vinter-Umeå med omnejd var rakt igenom positiva.

– Jag har ingenting att klaga på egentligen. Det har varit magiska vinterförhållanden med bra förhållanden. Det har egentligen gått smärtfritt i stort sätt på alla sträckor, konstaterade Joons som inför lördagens andra halva hade gått om marginal att hålla undan till Arne Rådström;
– Jag visste att Arne var snabb och är en erkänt duktig chaufför, men vi kände också att vår marginal på 23 sekunder var ganska betryggande. Det handlade egentligen mycket om att hålla nerverna i styr, sa Joons som ganska lättvindigt i slutändan kunde styra Opel Kadett GSI med säker hand över mållinjen i Sävar SS 6.

Tvåan Arne Rådström laddade det som krävdes med sin Volvo 242 under lördagen för att ta sig ikapp, men styrde upp i en snövall och tappade tid på Floda SS 5, den långa 27 kilometers-sträckan.

– Vi öppnade ju lördagen med sträckseger och sedan gjorde jag ett tappert försök att jaga ikapp tid, men föll på eget grepp så att säga och ja, så är det i rally, det är sådant som händer. Jag hade större mål när jag kom hit att stå överst på pallen, nu slutade vi tvåa och det är vi också glada för, sa totaltvåan som också passade på att hylla vintervägarna som närmast bjöd på perfektion under lördagen med det vackra vinterlandskapet som ramade in solljuset på sträckorna runt Norrby SS 4, Floda SS 5 och Sävar SS 6.

Trean Kjell Fransson var den som ramade in topptrion i årets Historic-klass. Han rattade sin Renult A310 Aline problemfritt under Rally Sweden och stannade nu 1.36,8 bakom Johannes Joons.

– Jag har ingenting att klaga på egentligen. Teamet har varit grymt, vi har gjort allt vi kan och inte haft några problem. Så jag är jättenöjda och även sträckorna har varit rejält utmanande och riktigt snabba, konstaterade Fransson.