Nyheter

Kvalsträcka i fokus

I dag börjar Rally Sweden. Med en världsnyhet. För första gången i mästerskapets historia kommer de toppseedade förarna att kvalköra om startpositionen på fredagens sträckor.

Snabbast på dagens kvalsträcka i Råda kommer att välja startposition först i samband med kvällens superspecial på Färjestadstravet i Karlstad. Superspecialen kör förarna efter en redan fastslagen heatlottning. Första paret ut kl 20.04 är Richard Göransson och Mads Østberg (se hela heatlistan i en tidigare nyhet på www.rallysweden.com).

Kvalsträcka är den sedan många år använda shakedownsträckan i Råda. Kvalet går till enligt följande:

Samtliga P1- och P2-seedade förare i tävlingen får en möjlighet att testköra kvalsträckan två gånger mellan kl 08.00 och 10.00.

Kl 10.33 avgörs kvalet då förarna kör sträckan en gång var på tid. Startordning på kvalsträckan är enligt VM-tabellen vilket innebär att Sébastien Loeb kvalar först, följd av Dani Sordo, Petter Solberg, Mikko Hirvonen osv.

Den förare som är snabbast på kvalsträckan får först av alla bestämma vilken startposition han ska ha på fredagens sträckor i tävlingen. Näst snabbaste förare väljer startposition som tvåa osv.

Startpositionen på lördagens och söndagens etapp sker i omvänd ordning för de toppseedade förarna. Beroende på hur många som är kvar i tävlingen får den som exempelvis är på 15:e plats går ut först och den som toppar resultatlistan kör sträckorna som 15:e bil.


Bild.

Foto: Benjamin A Ward