Nyheter

Latvala håller undan

Jari-Matti Latvala är på väg mot seger i Rally Sweden. Finländaren drygade ut sin ledning på lördagens etapp och ser ut att gå mot sin andra triumf i tävlingen. Tvåa inför söndagens avslutande sträckor är Mikko Hirvonen och om tredjeplatsen slåss norrmännen Petter Solberg och Mads Østberg.

Den andra etappen i Rally Sweden bjöd inte på några platsskiften i toppen. Ford-föraren Latvala vann flest sträckor och utökade sin ledning.

– Men i morgon blir det en fortsatt tuff fight och Mikko kommer givetvis att attackera redan från start. Jan kan inte backa av utan måste fortsätta som jag gjort i dag. Bilen fungerar perfekt och jag har en bra känsla i kroppen, sa Latvala som fick sitt stora genombrott 2008 när han tog sin första VM-seger i just Rally Sweden.

Nu ser han ut att vara på väg mot en ny triumf och han behöver den. Latvala bröt nämligen Monte Carlo-rallyt och blev utan poäng.

Mikko Hirvonen har vunnit Rally Sweden de två senaste åren. Båda gångerna för Ford. Nu kör han Citroën och gör det bra. Hirvonen har verkligen försökt utmana sin landsman, men inför söndagens sex sträckor är han 23 sekunder efter.

– Jag kan inte pressa mycket hårdare än så här. Vi är riktigt nära gränsen, medgav Hirvonen under lördagen.

Petter Solberg inledde VM-säsongen med en imponerande tredjeplats i sin comeback för Ford. Trea är norrmannens placering även efter två dagars tävlande i Rally Sweden. Den rutinerade norrmannen får emellertid se upp. Bara elva sekunder bakom sig har han landsmannen Mads Østberg. De ser ut att göra upp om vem som ska få ta emot tredjepriset ut Prins Carl Philip hand på torget i Karlstad på söndag eftermiddag.

Bakom de båda norrmännen följer ryssen Evgeny Novikov och regerande världsmästaren Sébastien Loeb. Den sistnämnda utkämpar en stenhård kamp om sjätteplatsen med Henning Solberg. Efter 17 sträckor hade de exakt samma totaltid – på tiondelen! Inför söndagens omstart har fransmannen ett försprång på 4,9 sekunder.

En tuff duell blir det även om åttondeplatsen i tävlingen. Den kommer Patrik Sandell och tjecken Martin Prokop slåss om på den sista etappen.

– Det är en kamp jag ser fram emot, sa Sandell vars lördag började lite trevande.

– Men sedan gick det bättre och bättre och jag kunde köra fortare och fortare på varje sträcka.

I Super 2000-klassen är det dubbelt Volkswagen Motorsport, precis som efter fredagens sträckor. Sébastien Ogier toppar före teamkompisen, norrmannen Andreas Mikkelsen.

Ingen av de båda är anmälda i VM-klassen SWRC där P-G Andersson är på väg mot en fullpoängare före Craig Breen och Pontus Tidemand.


Resultat.

Rally Sweden efter den andra etappen.

1) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Fiesta RS WRC, 2.30.08,0

2) Mikko Hirvonen, Finland, Citroën DS3 WRC, + 23,0 sek

3) Petter Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 51,4

4) Mads Østberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 1.02,5

5) Evgeny Novikov, Ryssland, Ford Fiesta RS WRC, + 2.13,1

6) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën DS3 WRC, + 2.57,5

7) Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 3.02,4

8) Patrik Sandell, Sverige, Mini John Cooper Works WRC, + 4.31,8

9) Martin Prokop, Tjeckien, Ford Fiesta RS WRC, + 4.34,4

10) Eyvind Brynildsen, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 5.08,7

11) Sébastien Ogier, Frankrike, Skoda Fabia S2000, + 5.54,1


Bild.

Foto: McKlein