Nyheter

Livesänd Power Stage

Från  2011 innehåller varje tävling i rally-VM en livesänd specialsträcka, ”Power Stage”.

I Rally Sweden 10-13 februari blir det avslutande SS22, Gustavsfors 2, uppmärksamhet kommer att koncentreras kring.

Inte nog med att det är där rallyt definitivt ska avgöras, förarnas insatser på den livesända sträckan kommer också att ligga till grund för de bonuspoäng som kommer att delas ut. De tre snabbaste på ”Power Stage” får nämligen 3, 2 respektive 1 poäng.

1999 testade det internationella bilsportförbundet, FIA, en variant av livesänd sträcka med bonuspoäng i deltävlingarna på Korsika och i Finland. Den som tjänade mest på försöket var fransmannen Didier Auriol som vann båda och därmed körde till sig sex extra poäng i VM-tabellen.

Med ”Power Stage” i samtliga deltävlingar 2011 finns det en teoretisk möjlighet för en förare att samla 39 extrapoäng. ”Power Stage” kan komma att få betydelse för utgången av hela mästerskapet och kanske bli avgörande för medaljfördelningen i förar-VM.

I Rally Sweden är det i tävlingens sista sträcka bonuspoängen finns att hämta. 4,16 km korta Gustavsfors 2 kommer att stå i fokus på eftermiddagen den 13 februari. Enligt den nu gällande tidsplanen kommer sträckan att starta kl 15.06.

Bilarna startar nordväst om Gustavsfors och har målgång i det lilla samhället.

Sträckan är oerhört varierande och den relativt smala vägen innehåller många kurvor och backiga partier både i öppen terräng och i skog.

Sträckan avslutas strax efter att bilarna passerat Gustavsfors kraftstation, vilken förses med vatten från sjön Knon via en grov och iögonfallande rörledning.

Den livesända avslutningen i Rally Sweden 2011 kommer att sändas i TV10 med start kl 14.30 söndagen den 13 februari.