Nyheter

Loeb säkrade nionde VM-titeln

Sébastien Loeb har gjort det igen. Med seger i deltävlingen på hemmaplan säkrade fransmannen sin nionde raka VM-titel i rally.

Som om inte det var nog innebar Loebs triumf och Mikko Hirvonens tredjeplats att Citroën dessutom säkrade guldet i märkesmästerskapet.


Årets elfte VM-deltävling kom naturligtvis att handla om Loeb och hans väg mot ännu en VM-titel. Självklart ville han avgöra på hemmaplan och tog kommandot i tävlingen redan på fredagens etapp.

När rallyt avslutades söndag eftermiddag toppade Loeb och hars kartläsare Daniel Elena fortfarande resultatlistan. Därmed var saken klar – duons 75:e VM-delseger i karriären gav dem det nionde och sista guldet.

2013 kommer Loeb och Elena bara att köra några utvalda deltävlingar vilket innebär att de inte kommer att ha någon möjlighet till ytterligare en titel.

– Det återstår visserligen två deltävlingar i mästerskapet där jag skulle kunna säkra titeln, men det var här, på hemmaplan, jag ville göra det och jag är otroligt glad över att jag lyckades inför alla fans, log en mycket glad och lycklig Loeb.


Fords Jari-Matti Latvala gjorde Citroënduon Loeb/Hirvonen sällskap på prispallen efteråt.

Fyra blev belgaren Thierry Neulville, Citroën, och femma norrmannen Mads Østberg i en Ford Fiesta S WRC.


I SWRC segrade irländaren Craig Breen som därmed övertog ledningen i mästerskapet från svensken P-G Andersson.

P-G tvingades bryta med elfel på den andra etappen, startade om med tidstillägg och slutade trea.

Inför den sista deltävlingen i Spanien 9-11 november har Breen 93 poäng mot Anderssons 91.

– Det kommer att bli en tuff kamp som jag verkligen ser fram emot, säger P-G.


I WRC Academy säkrade britten Elfyn Evans med sin fjärde raka seger för året JVM-titel. Svenskarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand fick i Frankrike nöja sig med femte och sjätte plats.


Bild.

Foto: Citroën