Nyheter

Loeb vann – tufft för svenskarna

Sébastien Loeb (bilden) tog full pott i VM-rallyt i Tyskland. Förutom segern, som var hans tionde i tävlingen, erövrade han tre extrapoäng genom att vara snabbast på avslutande Power Stage.

Efter sin sjunde seger för året – och femte i rad – toppar Citroënföraren nu mästerskapet med 54 poäng inför de avslutande fyra tävlingarna.


Loeb tog kommandot i sin Citroën DS3 WRC redan på den första sträckan och i mål var han två minuter före Fords Jari-Matti Latvala. Loebs stallkompis i Citroën, Mikko Hirvonen, var trea, ytterligare en halvminut efter.

Fransmannen var överlägsen, men lika sportslig som alltid efteråt.

– Det var ett tufft rally på grund av att väderförhållandena var extremt svåra. Jag hade några verkligt svåra däckval att göra, sa bland annat 38-åringen efter målgång och tillade:

– Vi gjorde en bra tävling, hade en bra bil och jag gjorde inga misstag. Jag hade dessutom ett starkt publikstöd och att förutom segern även kunna vinna Power Stage gjorde det här till en perfekt helg.


Andraplacerade Latvala var också nöjd efteråt. Insatsen var hans bästa någonsin på asfalt i WRC.

En bra asfalttävling gjorde även norrmannen Mads Østberg i par med svenske kartläsaren Jonas Andersson. Duon slutade på fjärde plats och hade närmast efter sig i resultatlustan Chris Atkinson, Sébastien Ogier och landsmannen Andreas Mikkelsen.

Mikkelsen, som i likhet med Ogier kör Skoda Fabia S2000, skrällde på avslutande Power Stage där han tog en bonuspoäng genom en tredjeplats.

För en annan norrman, Petter Solerg, blev det inga VM-poäng alls. Han bröt på lördagsetappen, startade om dagen därpå men lyckades inte avancera mer än till elfte plats.


För svensk vidkommande blev deltävlingen i Tyskland ingen höjdare. Ramona Karlsson bröt PWRC-klassen redan efter SS2 där hon drev ut i en kurva och träffade en mur.

– Vi började bra men i en vänsterkurva låg det rullgrus på asfalten vilket gjorde att fästet släppte. Tyvärr blev skadorna så stora att vi inte hann laga dem inom den tidsram som krävs för superrallyreglerna, säger Ramona på sin hemsida.


I WRC Academy rullade en besviken Pontus Tidemand i mål som sexa. Hoppet om en framskjuten placering tog för hans del slut i och med ett drivaxelbrott redan på den första sträckan.

Med fem missade sträckor under fredagen fick Pontus och kartläsaren Emil Axelsson ett tidsstraff på 25 minuter inför andra dagen och låg då hopplöst långt efter täten.

– Jag körde helt utan någon attack under lördagen, körde mest för att lära mig vägarna och se hur mina noter fungerade. Sen så är det nästan helt omöjligt att vara med och kriga i toppen när de andra hade byggt tempo hela dagen innan, säger Pontus, som kunde se Elfyn Ewans ta sin tredje raka seger och rycka i tabelltoppen.


För Fredrik Åhlin gick det ännu sämre än för Tidemand. Under fredagens sträckor hindrades han av sviterna från kraschen senast i Finland och lördag morgon vaknade han sjuk. Han bestämde sig ändå för att starta, men kom inte långt förrän krafterna tog slut.


Foto: Citroën