Nyheter

Mads/Jonas – fruktbart samarbeid

Samarbeidet mellom Sverige og Norge er økende når det gjelder å arrangere VM-runde i rally. Men også i enkelte rallybiler er det fruktbart nors-/svensk samarbeid. Mads Østberg (24) og Jonas Andersson (35) som sitter i samme Ford Fiesta RS WRC er lysende eksempler på det.

Norske Mads Østberg var en sensasjon under Rally Sweden i fjor. Han ledet løpet etter første dag takket være god kjøring og en bra startposisjon i snøværet. Ved hans side satt Värmlendingen Jonas Andersson, fra Gunnarskog. Til slutt endte de på andreplass, kun 6,5 sekunder bak vinneren Mikko Hirvonen.

Jonas, som tidligere har vært junior-verdensmester sammen med Per-Gunnar Andersson, startet sitt samarbeid med det norske stjerneskuddet Mads Østberg i 2009.

– Vårt første løp sammen var Aurskog/Høland Rally i det norske mesterskapet i 2009, og det endte med seier. Dermed fortsatte vi sammen og har et meget godt svensk/norsk-samarbeid i bilen, sier Jonas Andersson. Foran 2010-sesongen løste Jonas norsk lisens, og tok dermed sølv i NM for kartlesere. I 2011 ble han norgesmester. Mads Østberg på sin side har tatt NM-gull både i 2009 og 2001 med Jonas ved siden side, mens det ble sølv i 2010. I tillegg har de to andreplasser fra VM-rundene i Sverige og Wales i fjor.

-Samarbeidet mellom oss fungerer perfekt. Det blir en blanding av norsk, svensk og engelsk i notene. Det viktige er jo at vi forstår hverandre, sier Jonas.

-Det er ikke alltid vi gjør det da, repliserer Mads. Jeg husker en gang at jeg sa til Jonas at jeg hadde hodepine fordi jeg hadde mysa med øynene hele dagen. Da lurte han veldig, for mysing er jo noe helt annet på svensk. Det norske ordet rar er heller ikke noe som er passende år man snakker med en svenske. Men språkene våre er ikke veldig forskjellig og desto lenger man har samarbeidet desto bedre går det, sier Mads Østberg.

Både Mads og Jonas er også svært positive til planene om et ytterligere samarbeid mellom Sverige og Norge når det gjelder VM-runden i rally for fremtiden.

– Både Sverige og Norge er såpass små nasjoner, så i kampen mot de store mener jeg det er viktig at vi står sammen om å lage en veldig bra VM-runde. Det er mange dyktige arrangører i Norge, men det vil neppe bli aktuelt med VM-runde både i Norge og Sverige fremover. Derfor er et samarbeid perfekt, mener Jonas Andersson.

– Jeg er helt enig. Det er få ulikheter mellom nordmenn og svensker. Kulturen er den samme, på det menneskelige plan er vi veldig like og vi har nesten felles språk. Skal vi klare å holde på en nordisk VM-runde er samarbeid riktig vei å gå, mener Mads Østberg som selvfølgelig skal gjøre sitt for at det blir norsk seier i årets Rally Sweden.


Jonas Andersson

Født: 1 janaur 1977

Bosted: Gunnarskog

Første VM-løp: Rally Sweden 2002 med P-G Andersson

Beste VM-resultat: 2011, 2. plass Sweden og Wales med Mads Østberg

Norgesmester for kartlesere i 2011


Mads Østberg

Født: 11 oktober 1987

Bosted: Våler i Østfold

Første VM-løp: 2006, Rally Sweden med Ragnar Engen

Første VM-poeng: 2007, Rally Finland, 8. plass

Første etappeseier i VM: 2007, Rally Sweden

Beste VM-resultat: 2011, 2. plass Sweden og Wales med Mads Østberg


Text och Foto: Hallgeir Raknerud