Nyheter

Medaljer för P-G och Tidemand

Fyra svenskar slogs om medaljer när rally-VM avslutades i Spanien. P-G Andersson och Emil Axelsson erövrade silver i SWRC-klassen medan det blev brons för Pontus Tidemand och hans norske kartläsare Stig-Rune Skjaermoen (bilden) i WRC Academy.

Jonas Anderson blev däremot utan medalj. Han och Mads Østberg fick nöja sig med fjärde plats i WRC.


Rally-VM 2012 avslutades med världsmästaren Sébastien Loeb i topp i resultatlistan. Efter nio raka guld är fransmannens karriär som rallyförare på heltid över. Nästa säsong kommer han endast att körda några få, speciellt utvalda VM-tävlingar. Övrig tid ska han ägna åt att förbereda sig för sin nya karriär – som racerförare i WTCC där han ska fortsätta sitt framgångsrika samarbete med Citroën.

I Spanien vann Loeb före finländarna Jari-Matti Latvala och Mikko Hirvonen. Andraplatsen i finalen innebar att Latvala, som nu lämnar Ford för Volkswagen, klättrade förbi Mads Østberg och Jonas Andersson i VM-tabellen. Den norsk-svenska duon öppnade annars tävlingen på bästa tänkbara sätt. De var snabbast på fredagens inledande grusetapp och hade en ledning på nästan en halvminut inför starten lördag morgon. Såväl seger- som bronschans försvann emellertid i ett felaktigt däckval och en avåkning på den andra etappens asfaltsträckor, men fjärdeplatsen i såväl tävlingen som mästerskapet var båda ändå ganska nöjda med efteråt.


Med lite distans till finalen i Spanien kommer säkert P-G Andersson och Emil Axelsson också vara nöjda med sin insats. Svenskarna, som tävlar för Proton, gick för guld i SWRC-klassen och inledde starkt med att vinna de två inledande sträckorna. På SS3 körde de emellertid sönder en drivaxel, tappade nästan en och en halv minut och ledningen till titelrivalen Craig Breen.

På SS4 tog Andersson/Axelsson tillbaka lite av den förlorade tiden, men sedan grinade på nytt oturen dem i ansiktet.

– På den femte specialsträckan fick vi ett litet släpp så vi snurrade och oturligt nog slog vi i en sten och skadade styrningen på bilen.

Där försvann ytterligare två och en halv minut – och i praktiken alla chanser till seger i tävlingen och guld i SWRC. Andersson/Axelsson fick nöja sig med andra plats i klassen, en prestation som dessutom gav åttonde plats totalt i tävlingen. I SWRC blev det silver medan guldet gick till Craig Breen, som därmed blev först efter Sébastien Loeb att erövra VM-guld i två olika klasser. I fjol vann nämligen irländaren WRC Acedemy.

För Breen var det känslosamt att rulla i mål som guldmedaljör på den sista sträckan. Tidigare under säsongen förolyckades han kartläsare Gareth Robert i en tävling på Sicilien. Att fotsätta rallykarriären var i det läget ingen självklarhet för irländaren, men i Finland var han tillbaka och nu han titulera sig världsmästare.


I WRC Academy blev det VM-brons för Pontus Tidemand och norske kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen. Duons säsongsavslutning var magnifik. Jämte 18 poäng för andraplatsen bakom hemmaföraren Jose Suarez vann Pontus och Stig-Rune sjua av tävlingens tolv sträckor.

Poängen (sju stycken) för sträcksegrarna blev helt avgörande i den tuffa och täta kampen om tredjeplatsen bakom Elfyn Evans och ovan nämnde Suarez. Tidemand och Brendan Reeves från Australien hamnade båda på 84 poäng, men bronset gick till Tidemand.

Tidemand och Skjaermoen inledde rallyt med att vinna fem av fredagens sex sträckor. Ändå var de ”bara” tvåa vid etappmålet. På SS5 råkade de nämligen ut för en punktering och förlorade tre minuter.

– Under året har vi varit på pallen i alla tävlingar som vi inte haft tekniska problem och vi har tagit näst mest sträcksegrar. Jag är självklart otroligt glad över tredjeplatsen i mästerskapet och att vi har visat att vi är en av de snabbaste när allt funkar, säger Pontus.


I PWRC-klassen, som tyvärr saknade svensk representation i Spanien, blev det guld för Benito Guerra från Mexiko.


Bild.

Foto: M-Sport