Nyheter

Neuville snabbast i VM-premiären

Rally-VM är igång. Som vanligt med Monte Carlo som premiärrally. För 88:de året ställdes VM-förarna mot de utmanande förhållandena som Monte Carlo-rallyt bjuder på.

Inför årets premiär har det skett en hel del förändringar i teamen. Världsmästaren Ott Tänak återfinns i Hyundai i år tillsammans med Thierry Neuvile. I teamet finns även sjufaldige Monte Carlo-vinnaren, Sébastien Loeb som kommer vara en av två extra förare. Och det var Hyundai och Thierry Neuville som avslutade torsdagens kvällssträckor snabbast.

Men den som satte upp farten ordentligt under fredagen var britten Elfyn Evans som blev ett tydligt riktmärke för övriga förare under dagen, när han under fredag förmiddag tog hand om ledningen av rallyt. Evans som under alla år kört Ford har till säsongen bytt till Toyota.

Fredagen handlade även mycket om den krasch som Ott Tänak hade när han gick av vägen och därefter hade en över tio varvs lång rullning innan det tog stopp. Glädjande kunde både Tänak och kartläsaren Martin Järveoja kliva ur bilen av egen maskin och utan några allvarliga skador. Men rallyt tog abrupt slut för världsmästaren Ott Tänak.

Bakom ledande Elfyn Evans jagade Ott Tänaks stallkollega i Hyundaiteamet, Thierry Neuville som avslutade fredagen som sträcksnabbast. Med det var han trea bakom de ledande Toyotabilarna Sébastien Ogier och Elfyn Evans.
– Det har gått bättre för varje sträcka och får försöka hänga med Toyotorna, de är snabba men vi gör vad vi kan, sa Neuville efter fredagens körningar.

Det var dubbdäck på under lördag morgon då ca trettio procent av förmiddagens sträckor innehöll is, men den kom först en bit in på sträckorna och krävde en däcksparande körning för att ha grepp där det verkligen behövdes. Och den som behärskade det bäst under förmiddagen och sträcka nio var Thierry Neuville.
Sträcka tio bjöd sen på ännu mer av svårt underlag där greppet bitvis skiftade meter för meter mellan snö, is och ren asfalt. Där var det nu Elfyn Evans som igen klev fram och tog fjärde sträcksegern och gick med det upp i ledningen.
– Vi hade bra fart nästan överallt, men det är svårkört när solen kommer fram och ibland lyckas smälta isen, men ibland inte. Svårt. Men jag är nöjd med sträckan, sa Evans efter sträcka tio.

Första Monte Carlo-rallyt kördes 1911 och frågan är om inte årets rally var ett av de som bjudit på de tuffaste fighterna. På sträcka elva var det åter belgaren Thierry Neuville som var snabbast precis som han var på lördagens sista sträcka. Men trots det var han fortsatt bakom Toyotabilarna i totalen.
När lördagen efter totalt tolv körda sträckor summerades var det Toyota i topp med Elfyn Evans och Sébastien Ogier före just Thierry Neuville.
– Klart att det känns bra, men i det här rallyt kan allt hända och inget är klart så vi måste fortsätta göra vårt jobb lika bra i morgon, summerade Elfyn Evans.

Men söndagen blev inte vad britten Evans hoppades på. Efter den första sträckan under den avslutande dagen börjar Evans tappa tid mot belgaren Neuville. Det samma gällde Sébastien Ogier. Thierry Neuville verkade å sin sida ostoppbar och avslutar VM-premiären med tre sträcksegrar och gick på tävlingens sista dag förbi både Ogier och Evans och kunde därmed säkra segern i Monte Carlo-rallyt och med det även karriärens trettonde totalseger.
– Det känns otroligt bra. Det har varit en tuff helg men jag är riktigt glad att vi nu tog segern här, en seger som vi jagat länge. Det här är helt klart en mycket bra start på säsongen, sa segraren Thierry Neuville efter målgången på sista sträckan.

Thierry Neuville är vinnare av årets första VM. En bra öppning för belgaren och Hyundai. Men där bakom placerade sig fem Toyotaförare bland topp fem. Sébastien Ogier som tvåa, Elfyn Evans som trea och nittonårige finländaren Kalle Rovanperä som femma.

I WRC2-klassen var det norrmannen Mads Östberg som var klart snabbast i sin Citroën.
– Det har varit en bra helg. Målet var att vinna och det har vi lyckats med. Vi var snabbast i vår klass och är nöjda med starten av VM, sa Mads Östberg.

För norsksvenska paret i samma klass, Ole Christian Veiby med kartläsare Jonas Andersson, tog rallyt stopp på den fjortonde sträckan då Veiby kom in brett i en sväng och tog i en sten, en smäll som slog av höger bakhjul.

I samma klass körde även Oliver Solberg, men den här gången utom poängtävlan, allt för att samla erfarenheter.
– Ett svårt rally, men också en helt fantastisk erfarenhet. Vi har haft riktigt roligt även om det var svårt, men jag är riktigt nöjd med vår insats, sa Oliver Solberg efter rallyt.
Solberg som kommer till Rally Sweden där han i klassen kommer få tampas mot två andra svenskar med favorittryck på sig, Pontus Tidemand och Johan Kristoffersson.