Nyheter

Ny promotor klar för rally-VM

Rally-VM har fått en ny promotor. Efter överenskommelse med internationella bilsportförbundet, FIA, tar tyska The Sportsman Media Group tillsammans med affärspartnern Red Bull Media House över som WRC Global Promotor 2013.

– Vi får in två starka aktörer som har en ekonomisk plattform att utveckla mästerskapet. Det är jättebra och skapar en framtidstro hos mig, säger Glenn Olsson, VD för Svenska Rallyt AB.


The Sportsman Media Group och Red Bull Media House blir gemensamt ansvariga för att, i nära samarbete med FIA, driva och utveckla rally-VM. Bland annat ska den nya promotorn lägga stor vikt vid live-TV samt att bygga en digital mediestrategi för framtiden.

Beslutet om den nya promotorn offentliggjordes den 28 september, efter att FIA:s högsta beslutande organ, World Motor Sport Council, sammanträtt i Paris.

På mötet klubbades fler förändringar gällande rally-VM.

• VM-kalendern 2013 spikades. Monte Carlo-rallyt blir premiärtävling i januari följd av Rally Sweden 7-10 februari. Finalen avgörs i Wales i mitten på november.

• VM-seriens supportklasser byter namn och förändras. Ett nytt mästerskap för fyrhjulsdriva bilar, FIA WRC-2, ersätter tidigare SWRC. WRC-2 kommer att omfatta R5-, R4- och S2000-bilar. En cup för Grupp N-bilar kommer också att ingå i klassen.

Production Car World Rally Championship, PWRC, ersätts av FIA WRC-3 för tvåhjulsdrivna bilar – R3, R2 och R1.

• WRC Academy byter namn och får officiell VM-status – FIA Junior WRC Championship.

• Som ett led i att reducera kostnaderna och locka fler att ställa upp i VM har FIA bestämt att så kallade WRC Teams från och med 2013 bara behöver starta i en tävling utanför Europa. De måste emellertid fortfarande delta i minst sju av VM-seriens 13 tävlingar.

När det gäller kalendern för Svenska Rallyt AB sedan en tid tillbaka diskussioner med FIA om ett 3-årskontrakt.

– FIA vill etablera längre avtal med ett antal arrangörer och förhoppningen är att vi är en utav dem, säger Olsson.


VM-kalendern 2013 i sin helhet

(datum avser preliminär sistadag för respektive tävling)

20 januari: Monte Carlo-rallyt.

7-10 februari: Rally Sweden.

10 mars: Mexiko.

14 april: Portugal.

5 maj: Argentina.

2 juni: Grekland.

23 juni: Italien.

4 augusti: Finland.

Tyskland (datum ej klart).

15 september: Australien.

6 oktober: Frankrike.

27 oktober: Spanien.

17 november: Storbritannien.Bild.

Foto: Citroën