Nyheter

Ny utmaning för Volkswagen

Efter den framgångsrika premiären i Monte Carlo har Volkswagen Motorsport nu siktet inställt på säsongens andra deltävling av rally-VM (WRC) 2012 – Rally Sweden, 9-12 februari.

För Volkswagen Motorsport innebär starten i Rally Sweden att man fortsätter att samla viktiga erfarenheter inför 2013 då man kommer att tävla med den helt nyutvecklade rallybilen Polo R WRC.

– Rallyt i Sverige är speciellt, det är den enda deltävlingen på snö och is och ger den bästa möjligheten att skaffa värdefulla erfarenheter i riktig kyla. Det är en viktig tävling för oss som förberedelse för vårt WRC-deltagande 2013, säger Kris Nissen, chef Volkswagen Motorsport.

Precis som i Monte Carlo-rallyt ställer Volkswagen Motorsport upp i SWRC-klassen med två Fabia S2000 från koncernmärket Skoda. I säsongspremiären i Monte Carlo var junioren Kevin Abbring (Holland) och hans kartläsare Lara Vanneste (Belgien) bästa S2000-bil med en total tolfteplats, medan stjärnföraren Sébastien Ogier bröt tävlingen efter en spektakulär avåkning. Vid avåkningen låg Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassia, båda från Frankrike, på en total fjärdeplats. Ogier siktar nu på revansch i Sverige:

– Jag gillar verkligen Rally Sweden. På grund av sin unika karaktär är det viktigt att komma i mål för att ge teamet en möjlighet att grundligt lära känna detta rally, säger Sébastien Ogier.

– I Sverige är de nordiska förarna alltid särskilt starka eftersom de har mer erfarenhet av de förhållanden som råder där. Men vi är väl förberedda, fortsätter Ogier som år 2011 kom på fjärde plats i Rally Sweden – bakom tre skandinaviska förarpar.


Ogier och Ingrassia får i Rally Sweden sällskap av den talangfulle norrmannen Andreas Mikkelsen och hans rutinerade kartläsare Ola Fløene. Duon tävlar för Volkswagens fabriksteam för första gången den här säsongen.

– Den svenska deltävlingen är nästan en hemmatävling för mig eftersom en del sträckor körs i Norge. Jag hoppas att många fans kommer att stödja mig. Tack vare min seger på snön vid säsongspremiären av det norska mästerskapet är jag helt redo. Att köra i samma team som ”Seb” ger en extra tändvätska. Han är idag en av de snabbaste, för att inte säga den snabbaste rallyföraren av alla. Jag ser fram emot det och jag hoppas kunna lära mig mycket av honom, säger 22-årige Andreas Mikkelsen, som är regerande mästare i IRC (Intercontinental Rally Challenge).


Volkswagen partner till Svenska Rallyt AB och Rally Sweden

I slutet av förra året stod det klart att Volkswagen blir Official Car och ny, stor partner till VM-deltävlingen Rally Sweden och Svenska Rallyt AB. Avtalet med Svenska Rallyt AB är treårigt och gäller med start under VM-rallyt 2012.

Att vara Official Car innebär att Volkswagen förser Svenska Rallyt AB med drygt 40 bilar av olika slag. Bilarna kommer att användas som föråkarbilar, som säkerhetsbilar, inom TV-produktionen, inom mediearbetet samt i en rad övriga sammanhang före, under och efter rallyt. Under Rally Sweden kommer Volkswagen också att arrangera olika former av evenemang för såväl kunder som samarbetspartners.


24 sträckor och 349 kilometer

Snöigt och isigt väglag väntar när Rally Sweden inleds på torsdag. Start och mål sker i Karlstad och den centrala serviceplatsen ligger i Hagfors. Rallyt består av 24 specialsträckor och är 349 kilometer långt. I år kommer ett flertal sträckor även att köras på norsk mark i trakterna kring Kongsvinger.


Kuriosa

Sverige är inte någon ny mark för Volkswagen Motorsport. På 1980-talet tog Kenneth Eriksson och Kalle Grundel flera topp-tio-resultat i det svenska VM-rallyt i sin Golf.


Bild 1.

Foto: Volkswagen

I sin Skoda Fabia S2000 var Sebastien Ogier mycket snabb på asfalten i Monte Carlo-rallyt. Nu väntar en ny utmaning för fransmannen: snö och is.

Bild 2.

Foto: Hallgeir Raknerud

Andreas Mikkelsen, regerande IRC-mästare, ingår i Volkswagens Motorsports team i Rally Sweden. Norrmannen ser fram emot att få köra flera sträckor på hemmaplan den första etappen.