Nyheter

Ott Tänak har det vinnande greppet av Rally Sweden.

Ford Pumas estländska stjärna Ott Tänak startade lördagens Rally Sweden på andra plats, 4,6 sekunder bakom ledande irländaren och Hyundai-föraren Craig Breen.
När Umeåsprintens arenashow inramade lördagen och sju specialsträckor, gick Tänak till en ledning på 8,6 sekunder före Breen.

Thierry Neville och Kalle Rovanperä skuggar tredje och fjärdeplats i sammandraget, 23,7 respektive 27,5 sekunder efter toppduon.

Det är med andra ord upplagt för en dramatisk söndagsavslutning med Västervik SS 16 och 17 och kraftsteget som avslutas på The Red Barn Arena i centrala Umeå.
Tänak fick slita hårt på sprintsträckan i Umeå på lördagskvällen med bara ett enda slick däck som skapade grepp om hans Ford Puma.
Trots det skapade han en lucka mellan Sävar SS 14 och Umeå SS 15 när Breen studsade mellan snövallarna och tappade några sekunder.
– Vi får se vad som händer imorgon. Nu gäller det att hålla ihop de tre sista etapperna på söndag, sa Tänak.
Lördagens Rally Sweden runt Umeå med omnejd bjöd på isiga och stenhårda vintervägar och visade ett vinterrally när den var som bäst.
På den 13:e etappen, andra gången runt Norrby, blev det dramatiskt i slutet av scenen när några toppförare körde på snövallarna.
Esapekka Lappi – som hade en tredjeplats i sammandraget – fastnade i snövallen i sju minuter.
– Vi hade en liten vibration. Den trodde att det var is på däcken. Det stannade och jag trodde att det var borta, men däcket delaminerade. Jag närmade mig sista kurvan men hade inget grepp. Det har aldrig hänt mig tidigare, säger Esapekka Lappi, som fick några fans hjälp att få bilen på rätt spår igen.
Men dramat slutade inte där.
Tävlingsledaren Craig Breen hade också en del bus med den vänstra sidan av fronten men lyckades bara släppa ett par sekunder, liksom Kalle Rovanpärä, som snurrade och fick ordning på sig igen efter tre sekunder.
Den svenske rallyföraren Oliver Solberg har ett gyllene tillfälle att vinna karriärens första seger i WRC2-klassen. – Det ska bli spännande, säger Solberg i C More inför söndagens avslutning.
På lördagen utökade Skoda-föraren sin ledning till 56,6 sekunder och har nu chansen att ta hem karriärens första seger i WRC2 – den näst högsta klassen – tillsammans med den brittiske kartläsaren Elliott Edmondson.
– Det är inte lätt, ribban är väldigt hög, och allt ska vara perfekt. Men inga misstag och bra däck, och du kommer att klara dig. Jag är redo för morgondagen. Det ska bli spännande, säger Oliver Solberg i C More efter sista sträckan.
Norrmannen Ole Christian Veiby hade en intensiv dag och ligger nu på andra plats.

Overall after SS 15

WRC 1

1) Ott Tänak, 1.48.52.2

2) Craig Breen, +2,3

3) Kalle Rovanperä, +27.7

4) Thierry Neuville, +27.7

5) Elfyn Evans, +55.2

WRC 2

1) Oliver Solberg, 1.54.35.3

2) Ole Christian Veiby +46.2

3) Sami Pajari, +1.08.8