Nyheter

Ott Tänak högst upp på podiet i Rally Sweden 2023.

Ott Tänaks jämnhet över alla fyra tävlingsdagar blev det som förde honom till segern i Rally Sweden i Umeå 2023. När det 18 specialsträckorna summerades blev segermarginalen 18.7 sekunder.

M-sportsteamet estländska rallystjärna kunde komfortabelt köra hem säsongens första WRC-seger med Hyundai-duon Craig Breen och Thierry Neuville som podiumkollegor.
– Den här segern betyder massor för mig och är förstås en enorm framgång för hela teamet, konstaterade 35-åringen som onekligen betalade av sig till det nya teamet.
Tänak som vann VM-titeln 2019 fick nu exekutera i WRC-seriens enda vinterrally och var den som bemästrade snön och vägarna runt om i Västerbotten. Hans Ford Puma satt fast på de flesta sträckorna och i slutändan var det just det som avgjorde Rally Sweden i Umeå.
– Det är helt otroligt att vårt team kan mäta oss med två så stora fabriksteam som konkurrenter, sa en lättad Rally Sweden-vinnare.
Powerstage Umeå SS 18 med målgång i ett elektriskt Red Barn Arena blev egentligen aldrig spännande eftersom försprånget på 8,6 sekunder till Craig Breen plötsligt blev 18 (!) sekunder då Craig Breen missade omgrupperingen inför powerstage med en minut och dömdes till tidstillägg.
Men istället körde Thierry Neuville in i en snövall, tappade fart och slutställningen blev därmed densamma som innan. Belgaren blev tvåa i Umeå ifjol, var på väg att uprepa det, men fick nöja sig med bronset.
– Det var inte med i planeringen att Thierry skulle tappa tid, det hade jag förstås ingen aning om. Men det har varit en fantastisk helg då förra året var horribelt, konstaterade irländaren som onekligen var helgens överraskning och tog hem fyra sträcksegrar och ledde när bilarna vilade över natten mot lördag, sa Breen.
Ott Tänak kunde säkert, precis om alla dagar i övrigt, styra sin Ford Puma säkert och dessutom balansera över sina däckval på bästa sätt. I slutändan lyckades Fords affischnamn bara säkra en enda sträckseger, Botsmark SS 7. Men stabiliteten bakom ratten förde honom till segern.

Jämfört med till exempel fjolårets Rally Sweden-segrare och regerande världsmästaren Kalle Rovanperä som trots sina sex sträcksegrar fick nöja sig med en fjärdeplats 25,1 sekunder bakom Tänak i sammandraget. Det blev en tuff helg för Toyota Gazoo Racing. Kalle Rovanperä hade det tufft med bland annat snurrning, men samtidigt inte riktigt hängt med de tre i täten. Elfyn Evans som femma säkrar poäng åt Toyota i mästerskapet, men britten hade inte farten att på allvar utmana i helgen.
Även Takamoto Katsuta och Esa-Pekka Lappi hade inte heller någon lyckad helg där bägge hamnade i snövallarna och tappade massor av tid.