Nyheter

P-G i VM med Proton

Proton Motorsports satsar på rally-VM 2012. Teamet kommer att delta i SWRC med sin Satria Neo S2000. En av förarna blir svensken P-G Andersson, som därmed är klar för start i Rally Sweden 9-12 februari.

– På hemmaplan räknar jag med att kunna konkurrera om segern, säger P-G.

Proton kommer att satsa på två fronter 2012: Asien-Pacific-mästerskapet, där man är regerande mästare, och SWRC. VM-satsningen är ny och ersätter märkets tidigare deltagande i IRC.

Skotten Alister McRae och dubbla juniorvärldsmästaren P-G Andersson kommer att köra båda mästerskapen. I SWRC kommer Proton dessutom satsa på Giandomenico Basso. Italienaren kommer i första hand att köra mästerskapets asfalttävlingar. Proton flaggar dessutom för att man kommer att testa ytterligare förare i SWRC under säsongen.

– Troligtvis blir det i de tävlingar där de båda mästerskapen krockar. För Proton går Asien-Pacific, med sex deltävlingar, först. Det innebär i sin tur att jag kommer att köra Monte Carlo, Sverige, Finland och Nya Zeeland i SWRC, men troligtvis stå över Frankrike, Storbritannien och Spanien, säger P-G.

I SWRC-premiären i Monte Carlo kommer Andersson att bilda team med Basso medan Alister McRae är den som jämte svensken kommer att köra Rally Sweden.

P-G Andersson gjorde sin första säsong med Proton 2011. Ett tag var det tveksamt om det skulle bli någon fortsättning. P-G ville gärna köra rally-VM i WRC-bil, men har lagt de planerna åt sidan.

– Proton erbjuder mig en helhet över hela säsongen som är svår att få någon annan stans i den här branschen just nu, säger han.

Att det blir rally-VM för Proton beror också mycket på teamets svenska förare. I sina diskussioner med Proton har P-G strävat mot SWRC en längre tid.

– Jag känner till deltävlingarna i rally-VM bättre och dessutom avgörs de flesta på grus. I IRC körs merparten av tävlingarna på asfalt. Jag tror helt enkelt att vi kan göra bättre resultat i VM än i IRC, säger P-G vars samarbete med kartläsaren Emil Axelsson fortsätter 2012.


FOTO: McKlein