Nyheter

Rally Sweden behåller sin trestjärniga miljöcertifiering – den högsta nivån

Det står nu klart efter att FIA:s revisor gett klartecken efter besöket och genomgången i Umeå. 

– Otroligt glädjande att vi fick ett sådant kvitto på vårt hållbarhetsarbete. Detta betyder såklart inte att vi kan luta oss tillbaka, det finns massor kvar att förbättra, men det visar att vi är på rätt väg, säger Anna Nordkvist. vd på Rally Sweden AB.

FIA har krav på att varje tävling som ingår i rally-VM ska ha högsta nivån av deras certifiering, vilket är tre stjärnor där Rally Sweden var första rally att nå det resultatet. Allt för att målet om ett klimatneutralt rally-VM 2030 ska kunna hållas.

– De har tydligt krav på ett aktivt miljöarbete. De går igenom 17 olika kravområden, som i sin tur har olika kriterier. Det är en väldigt noggrann revision som gjordes i Umeå, säger Jens Strömberg, miljösamordnare för Rally Sweden och fortsätter.

– Vi fick inga stora anmärkningar, men en del rekommendationer om saker vi kan förbättra till nästa rally. Det är allt från en något mer specificerad miljöplan till tydligare märkta tunnor i återvinningsstationen.

– Beskedet är väldigt positivt eftersom det visar att Rally Sweden håller fast vid sitt arbete på hållbarhetsområdet och att det går i linje med de mål som Umeå kommun har. Genom att arbeta tillsammans finns det goda förutsättningar att uppnå målet om ett klimatneutralt VM-rally 2030, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Nästa FIA-revision sker 2026.