Nyheter

Rally Sweden går över gränsen

Vid 2011 års tävling behöver inte de norska fansen åka utomlands för att se Rally Sweden – om de inte vill. Den svenska VM-tävlingen har många gånger körts nära norska gränsen, men för första gången tar rallyt steget över gränsen. Åskådarna bjuds på en vidsträckt, härlig publikplats – Løvhaugen – bekant för många norrmän från tidigare rallytävlingar.

För första gången i rallyts historia kommer en sträcka att köras i två länder. SS 4 Løvhaugen är sträckan som har starten i Sverige och som passerar gränsen till Norge för att sedan återvända till Sverige för målet på sträckan. En sträcka – två gränspassager.

Sträckan går genom ett skogrikt kuperat landskap på svenska sidan. Början av sträckan är smal och krokig, en knappast trafikerad gräsväg. Dit kan man ta sig från den svenska sidan om man är beredd på lite strapatser. Den som kommer sent får vara beredd på flera kilometer till fots. Väl framme bjuder den kuperade vägen på perfekta publikplatser från många höga vägslänter.

På norska sidan bjuder naturen och den vidsträckta byn Løvhaugen på mer lättillgängliga publikplatser. Från väg 202 finns flera infarter till ett stort publikområde med många parkeringar nära sträckan. Här bjuds snabba avsnitt på öppna fält, omväxlande med svängar runt hus och gårdar. Hög fart utför ängarna med ett ordentligt hopp, och så slukas bilarna åter av storskogen.

Vid sträckans mål – då vi åter är i Sverige – är det värre att parkera, men även där gäller att den som är beredd att ta lite strapatser kan få fina vyer från bland annat sjöisen. Bilderna från Løvhaugen avslöjar att bilarna kan ses länge samtidigt som naturen bjuder på en fantastisk utsikt mot horisonten.

Sträckan körs två gånger fredagen den 11 februari, först som SS 4 med start för första bil kl 10.55 och andra gången när mörkret har fallit kl 17.10 då som SS 7.