Nyheter

Rally Sweden satsar historiskt

Svenska Rallyt kryddar sin VM-tävling med en historisk klass 2013. Jämte dagens värstingbilar och toppförare kommer publiken att bjudas på en riktig nostalgitripp.

– Det här är ett sätt att ge alla som följer Rally Sweden något extra och nu jobbar vi intensivt med att få hit intressanta förare och riktigt bra och spännande bilar, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.


Svenska Rallyts historia är lång och sedan premiären 1950 – då under namnet Svenska Rallyt till Midnattssolen – har varje generations toppförare och bästa bilar deltagit.

Nu är det dags för ett kärt återseende. Beslutet att införa en historisk klass ska nämligen ses som en hyllning till alla de som genom åren bidragit till att göra den svenska VM-deltävlingen till en av mästerskapet verkliga klassiker.

Svenska Rallyts initiativ har välkomnats i historiska rallykretsar.

– Intresset är jättestort, framförallt här hemma, men jag har även fått förfrågningar från utländska förare, berättar Per Carlsson, chefen för Midnattssolsrallyt som av Rally Swedens tävlingsledning engagerats som kontaktperson.


Det historiska rallyt i samband med VM-tävlingen kommer att vara uppdelat i flera klasser.

• Klass 1: Bilar upp till 1969.

• Klass 2: Bilar från 1970 upp till 1975.

• Klass 3: Bilar från 1976 upp till 1981.

• Klass 4: Bilar från 1982 upp till 1985.

– Vi bjuder också in till en uppvisningsklass för bilar upp till årsmodell 1990, berättar Carlsson som tror att startfältet på max 35 bilar bland annat kommer att innehålla märken och modeller som Ford Escort, Porsche 911, Saab tvåtaktare, Volvo 240 Turbo, Audi Quattro och Hundkojor.


Rally Sweden avgörs 7-10 februari. Den historiska klassen kommer vara i farten i dagarna tre. Torsdag 7 februari blir det mjukstart med uppvisningskörning på Färjestadstravet i Karlstad i anslutning till att VM-tävlingen startar med den första sträckan.

Fredag kör de historiska ekipagen Vargåsen 1, sträckan med det berömda hoppet uppkallat efter skotten Colin McRae. De återvänder dessutom till Färjestadstravet där de den här kvällen kommer att köra Superspecialen på tid som den andra sträckan i sin tävling.

På lördag kör VM-fältet fyra sträckor (Sågen, Fredriksberg, Rämmen och Hagfors Sprint) två gånger. De historiska bilarna startar direkt efter VM-ekipagen, men nöjer sig med ett varv på ovan nämnda sträckor.

– Tävlingen avslutas alltså med den populära sprintsträckan i Hagfors. Den lockar alltid mycket publik så inramningen har alla förutsättningar att bli både festlig och värdig, säger Rally Swedens tävlingschef Bertil Klarin.

Det totala antalet SS-mil för den historiska klassen blir 8,4.


Vilka förare blir det då som kommer att göra upp i den första upplagan av ”Historic Rally Sweden”?

– Första året är det ganska troligt att merparten av förarna kommer att vara svenska, men förhoppningsvis får vi även se några utländska ekipage på startlinjen, säger Par Carlsson och syftar då i första hand på förare från våra grannländer Norge och Finland.

Bland svenska förare finns det många favoriter. Det vore självklart fantastiskt kul att få se världsmästarna och flerfaldiga Svenska Rallyt-vinnarna Björn Waldegård och Stig Blomqvist. Värmlänningen Per Eklund står givetvis också högt upp på önskelistan liksom herrar som Åke ”Bryggarn” Andersson, Kalle Grundel, Kenneth Eriksson, Mats Jonsson, Kenneth Bäcklund, Stig-Olof Walfridsson, Sören Nilsson etc etc.


Bild.

Foto: Jerker Johansson

Publiken får möjlighet att följa VM-bilarna och de historiska ekipagen på nära håll bland annat på Superspecialen, som avgörs på Färjestadstravet i Karlstad 7 och 8 februari.