Nyheter

Rally-VM i snabb takt mot fossilfri framtid

FIA World Rally Championship är först ut i global motorsport att kombinera hydridteknik med fossilfria bränslen. Redan nästa år tar rally-VM ett stort steg in i framtiden.

World Motor Sport Council har godkänt P1 Racing Fuels som exklusiv leverantör för rally-VM enligt ett treårigt avtal med början redan 2022.

P1’s egna experter har arbetat för att producera ett fossilfritt kolvätebaserat bränsle med en blandning av syntetiska och biobränslekomponenter. Det kommer att bli det första i sitt slag som används i en FIA-världsmästerskapsserie, som driver de högpresterande motorerna.

P1 Fuels-teamet samlar djupgående teknisk kunskap, ett engagemang för FoU och en kombinerad tre decenniers erfarenhet inom racing för att leverera avancerade bränslen för prestanda för flera motorsportserier.

Jean Todt, FIA: s president: ”FIA är starkt engagerad i att leda motorsport och rörlighet in i en koldioxidfri framtid. Genom att införa hållbart bränsle tillsammans med hybridtekniken för Rally1 tar vi ett viktigt steg mot den nya eran av FIA World Rally Championship 2022. Miljö är en viktig pelare i FIA Purpose Driven-rörelse. Tillsammans med våra energipartners kommer vi att fortsätta kombinera bästa tekniska samt miljömässiga prestanda. ”

Martin Popilka, VD på P1 Racing Fuels: ”Motorsport har länge varit en arena där innovationer som formar mobilitetens framtid föds. Det är därför P1 Fuels är särskilt stolta över att få leverera det första helt förnybara bränslet till WRC. Vårt egenutvecklade bränsle är en produkt av fyra års forskning och innovation, som representerar ett första steg in i racingteknikens värld, men också ett viktigt steg mot koldioxidneutrala motorer som en del av framtiden för hållbar mobilitet.
Att erbjuda ett innovativt, hållbart och kostnadseffektivt bränsle i stor skala är inte bara spännande för motorsportvärlden utan för bilindustrin, ett lovande tecken på att framtiden för koldioxidneutrala produktionsbilar nu är ett steg närmare verkligheten.”

Jona Siebel, VD för WRC Promoter: ”Tekniken bakom hållbara bränslen förändras snabbt. Därför gjordes stora ansträngningar för att hitta den bästa tillgängliga lösningen – och vi kan vara stolta över resultatet. Den valda blandningen av avancerat biobränsle och innovativa e-bränslekomponenter gör WRC till en verklig ledare inom hållbar motorsport. WRC är en fantastisk plattform för att utveckla och validera detta innovativa bränsle i massproducerade fordon, på riktiga vägar och under olika omständigheter. Vad vi kommer att lära oss genom att använda detta bränsle inom WRC kan i slutändan gynna trafikanter över hela världen.”

Läs mer om Rally Swedens hållbarhetsarbete Rally Towards Zero