Nyheter

Rallypräster från Svenska kyrkan i rallyskogarna

Svenska kyrkan skall vara där människor är. Under Rally Sweden kommer tio präster och en kyrkomusiker från församlingar i stiftet att finnas ute bland folk i rallyskogarna. Dessutom anordnas en rallykonsert i Hagfors.

Även i år kommer präster från Svenska kyrkan att finns ute i de värmländska skogarna under Rally Sweden. Sammanlagt 10 präster och en kyrkomusiker, till största delen från de församlingar som rallyt passerar igenom, kommer att finnas tillhands och synas i sina rallyvästar.

Återvänder under rallyt

Präster Johan Ernstsson är rallyentusiast. Han har sina rötter i Karlstads stift men är numera präst på Västkusten. Varje år i rallytider återvänder han till Värmland för att var med på rallyt, både som intresserad av motorsport och som rallypräst. Tillsammans med de värmländska kollegorna kommer han att finnas med bland människor ute i rallyskogarna.

– Jag får ofta frågan, vad gör ni då på rallyt? Svaret är både lätt och ganska svårt, men det jag ofta säger täcker in det som jag ser som huvudsyftet: ”Vi ska se och synas!” Så är det! Vi ska finnas ute för att dela verklighet och faktiskt se om vi kan bistå med något och synas för att tydliggöra att Svenska kyrkan är där folk är och en del av vardagen och verkligheten. Varken svårare eller enklare är det, säger Johan Ernstson!

Orange västar och musik

För att vara lätta att känna igen är prästerna och kyrkomusikern klädda i orange västar som det står präst respektive Svenska kyrkan på. Att synas är viktigt. Och genom att synas gör man sig tillgängliga för rallybesökarna. Många är de samtal som förs i rallyskogarna berättar de som varit med tidigare. Det kan handla om både rally och livsfrågor, sådant man gått och burit på en längre tid.

Förutom att vara närvarande ute i skogen arrangerar Svenska kyrkan också en konsert i Hagfors kyrka på lördagen. Det är Hagfors församling bjuder in till Rallykonsert.

 

Konsert med rallytema:
Rallykonsert med ungdomar från Hagforstrakten Lördag 9 februari, kl 19.00
Hagfors kyrka Kyrkomusiker Conny Söderström med gäster.
Rally-reflektion av rallypräst Karin Johannesson. Arrangör: Hagfors-Gustav Adolfs församling
Torsdag 7 februari SS 1 Karlstad, Travbanan

På följande sträckor finns Svenska kyrkan med:
Fredag 8 februari
SS 2 och SS 5, Lesjöfors
SS 3 och SS 6, Värmullsåsen
SS 4 och SS 7, Vargåsen
SS 8, Karlstad
Lördag 9 februari
SS 11 och SS 15, Rämmen
SS 12 och SS 16, Hagfors sprint
Söndag 10 februari
SS 17, Mitanderfors

 

Foto:
Rallyprästerna Ronny  Nygren och Johan Ernstsson var ute i Värmlandsskogarna under Rally Sweden 2012, för att samtala med och möta rallyintresserade vid de olika fartsträckorna. I år finns tio präster och en kyrkomusiker på plats under rallyt.