Nyheter

Rovanperä, Mikkelsen och Armstrong vinnare i Rally Sweden 2022

Kalle Rovanperä gjorde precis som pappa Harri gjorde för 21 år sedan. Vann Rally Sweden. Den 21-årige finländaren vann 2022 års upplaga i Umeå före Thierry Neuville och Esa-Pekka Lappi.
I WRC2 blev det norsk seger genom Andreas Mikkelsen och i JWRC tog britten Jon Armstrong hem segern.

Kalle Rovanperä gjorde precis som pappa Harri gjorde för 21 år sedan. Vann Rally Sweden. Den 21-årige finländaren vann 2022 års upplaga före Thierry Neuville och Esa-Pekka Lappi.

Rovanperä var bara fyra månader gammal när hans far triumferade vid WRC:s enda rena vinterrally 2001 i en Peugeot 206 World Rally Car.
Nu var det sonens tur.

– Det var skönt att vinna; det var ett fint rally med många utmärkta distanser där det ibland gick nästan för fort. Jag hade en bra känsla hela helgen och gjorde några misstag. Men på det stora hela var det ett otroligt vinterrally med fantastiska förhållanden och mycket snö. Så flytten till Umeå var lagom, sa vinnaren.

Thierry Neuville, som öppnade bäst i fredags och hade ledningen före lördagen med 4,3 sekunder före Rovanperä, tappade 21,7 sekunder. Men Hyundai-föraren sammanfattade ändå helgens insats som mer än godkänd, speciellt eftersom Monte-Carlo-starten inte var särskilt lyckad för teamet då Oliver Solberg tvingades bryta på grund av avgasproblem i kupén.

– Jag blev lite förvånad över att vi ledde efter första dagen, speciellt när vi var lite osäkra efter uppträdandet i Monte Carlo. Jag gjorde jobbet, hade en bra känsla i fredags, och bilen var perfekt. Men de återstående två dagarna fick jag inte den där toppkänslan, sa belgaren.

Den 21-årige Rovanperä tog hem sex etapper under helgen och bemästrade vinterunderlaget bäst av alla. Segermarginalen till Neuville blev 22 sekunder till slut, och Toyota-föraren Rovanperä fick mer och mer betalt ju längre loppet varade. Inför slutdagens fyra sista etapper jagades Rovanperä av team-kollegan Elfyn Evans.

Men engelsmannen, som var åtta sekunder efter på lördagen, fick ett tidstillägg på 10 sekunder efter att ha missat mållinjen på Umeå SS 15 och när söndagen kom körde Evans in i en snövall och tvingades bryta.

Det öppnade upp för Rovanperä som inte tog några risker och som kunde bevaka sin ledning på de tre avslutande specialsträckorna.

Han blev därmed den elfte finska föraren att vinna det svenska rallyt.

Toyota Gzoo Racing vann också fabriks-VM efter att ha tagit hem tre av de fyra första platserna. Rovanperäs finska landsman Esa-Pekka Lappi svarade för förtroendet från Toyota-teamet genom att ta en pallplats som trea.

32-åringen från Pieksämäki drömde om pallen, och drömmarna gick i uppfyllelse. Lappi, som gjorde comeback i förarsätet efter ett års frånvaro, var nöjd.

– Det är fantastiskt att kunna komma tillbaka på det här sättet och vara med direkt från första sträckan och behålla den hela helgen, sa Lappi.

Norsk kamp i WRC 2 

I WRC2 blev det Norge för hela slanten. Andreas Mikkelsen och Ole-Christian Veiby duellerade om segern ända fram till den 18:e specialsträckan då Veiby körde in i en snövall och tappade hela 17 sekunder, vilket gjorde att Mikkelsen fick ett ointagligt grepp.

Den regerande WRC2-mästaren avslutade med en solid styrning på Power Stage och vann klassen med 23,1 sekunder.

– Det har varit en grym helt och det har varit en av de bästa fajterna i min karriär. Ole Christian har gjort ett grymt rally och jag vet hur hårt han har jobbat de senaste året. Jag är så glad för honom att han kunde komma hit och leverera ett så bra resultat, säger Mikkelsen som även vann den inledande WRC2-tävlingen i Monte Carlo.

Överraskad segrare i JWRC

I juniorklassen JWRC var det om möjligt än en ännu hårdare envig mellan britten Jon Amstrong och finländaren Lauri Joona. De bytte ledningen med varandra under hela helgen och det var först på den sista specialsträckan som Armstrong kunde avgöra. Segermarginalen blev blott 2,7 sekunder före Joona.

– Jag är lite överraskad. Jag trodde inte ens att jag skulle starta den här säsongen, allt löste sig väldigt sent. Men jag fick en bra känsla på Shakedown och på fredag gjorde vi mer framsteg. Kampen mot Joona var tuff och jag tror aldrig jag varit med om ett så jämnt rally tidigare, säger Armstrong.

Ni hittar alla resultat från Rally Sweden här.