Nyheter

Sandell kör för fullpoängare

Patrik Sandell och Emil Axelsson kör för seger i SWRC-klassen i det franska VM-rallyt vars första sträcka avgörs fredag morgon.

Sébastien Loeb siktar högre än så på hemmaplan. Han är på jakt efter sin sjunde raka världsmästartitel.

I franska Alsace-regionen, på gränsen till Tyskland, förbereder man sig för stor rallyfest kommande helg. Vinner Sébastien Loeb kan ingen hota honom i jakten på VM-guldet. Förutsättningarna för att fransmannen ska säkra sin sjunde titel är mycket goda. Rallyt är nytt, underlaget är asfalt och terrängen mycket bekant för Citroën-föraren. På söndagens etapp åker tävlingsbilarna till och med genom Loebs hemstad Haguenau.

Svenskintresset i det franska VM-rallyt koncentreras till Patrik Sandell och Emil Axelsson, som är fyra i SWRC-tabellen i sin Red Bull-sponsrade Skoda Fabia S2000. Duon vann den senaste deltävlingen, Tyskland, och kommer till Frankrike med gott självförtroende på asfalt.
– Efter Tyskland vet vi att vi är konkurrenskraftiga på asfalt. Att vi inte haft möjlighet att testa inför den här tävlingen bekymrar mig inte. Vi genomförde en bra test i Österrike inför starten i Tyskland där vi dessutom fick 40 mils träning, säger Patrik Sandell i ett pressmeddelande.

Alsace ligger bara ett 20-tal mil från det område där det tyska rallyt avgjordes.
– Som jag förstått det så påminner därför vägarna rätt mycket om Tyskland. Men det är mer bergigt. Vi kommer att klättra mycket mer uppför och nerför, säger Sandell.
Geografin kan göra däckvalet till en nyckelfaktor eftersom förarna under en och samma sträcka kommer att köra på olika sidor av bergen. Det kan vara torrt när de klättrar uppför men regn på nervägen.

Rally de France är den nionde deltävlingen av totalt tio i Super 2000 World Rally Championship, SWRC. Inför tävlingen ligger svenskduon på fjärde plats i tabellen, 22 poäng efter Xevi Pons och Martin Prokop som delar ledningen på 96 poäng. Trea, nio poäng före Sandell/Axelsson, är Jari Ketomaa.
Finländaren tävlingsdebuterar på asfalt och för tjecken Prokop är det sista chansen att bättre på poängskörden. Det franska VM-rallyt blir hans sjunde för säsongen. Fler får ingen förare räkna.
Skulle Sandell och Axelsson upprepa bedriften från Tyskland och ta 25 poäng är de är de i högsta grad med i guldstriden när det nu drar ihop sig för Wales rally GB och finalen 11-14 november. Men Patrik tar en tävling i taget.
– Jag känner ingen extra press bara för att det gick bra senast. Men självklart tar vi med oss den bra känslan vi hade i Tyskland. Om vi gör allt lika bra nu när det gäller noter och förberedelser så kan vi nog vara med och slåss om topplaceringarna igen.

Rally de France består av 20 specialsträckor på sammanlagt drygt 35 mil. Rallyt startar fredag morgon och avslutas söndag eftermiddag.

Foto: GEPA Pictures