Nyheter

Seger och VM-ledning för P-G

Per-Gunnar Andersson vann, tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson, SWRC-klassen i det finska VM-rallyt. Triumfen innebar att svenskduon, som kör Proton Satria Neo S2000, övertog ledningen i VM-tabellen.

– Det känns otroligt skönt att vinna igen. Vi har verkligen kämpat hårt i helgen och det gav resultat, sa en mycket belåten P-G Andersson efter målgång.

P-G och Emil övertog ledningen i SWRC-klassen på den sista dagens andra sträcka. De var i täten till SS16 där de fick problem med en drivaxel och tvingades släppa Craig Breen före sig.

Inför den spektakulära avslutningen – 33 km klassiska Ouninpohja två gånger som SS17 och SS18 – var svenskarna 13,3 sekunder bakom Breen.

– Men det är ingen omöjlighet att ta in den tiden på Ouninpohja. Det är en klassisk sträcka med hopp och sprätt i varenda kurva. Den är mycket speciell och svårkörd, speciellt om man inte kört här förut, konstaterade en samlad P-G innan start.

För Breen, som debuterade i Finland, tog tävlingen dessvärre slut på den klassiska publiksträckan. Irländaren rullade och tvingades bryta.

¬– Jag är verkligen ledsen för Craigs del. Han gjorde en riktigt stark insats i rallyt, sa P-G som i Breens frånvaro vann klassen tre minuter före Yazeed Al Rajhi.

Juho Salo, som också körde Proton, var drygt fem minuter efter på sin tredjeplats.

Breen var inte den ende av toppförarna i SWRC-klassen som blev utan poäng i Finland. Även mästerskapsledande Hayden Paddon, Nya Zeeland, kammade noll och tappade sin ledning i klassen till just P-G Andersson. Inför nästa deltävling, som avgörs i Wales 13-16 september, leder Andersson VM på 68 poäng. Paddon har 62.

Loeb före Hirvonen

I WRC-klassen tog Sébastien Loen sin tredje seger i Finland. Han vann tävlingen knappt före teamkompisen i Citroën, finländaren Mikko Hirvonen. Trea slutade Ford Jari-Matti Latvala närmast följd av märkeskollegorna, norrmännen Petter Solberg och Mads Østberg.

Tack vare segern utökade Loeb sin ledning i VM-tabellen. Med fem tävlingar kvar i årets mästerskap toppar den flerfaldige världsmästaren förartabellen 43 poäng före Hirvonen. Petter Solberg är trea 67 poäng efter.

Uppåt för Tidemand

I WRC Academy, mästerskapets juniorklass, kom dagens andra, stora svenska framgång. Där slutade nämligen Pontus Tidemand på andra plats bakom Elfyn Evans. Britten stod i en klass för sig och vann med 55 sekunders marginal till Tidemand och hans norska kartläsare, Stig Rune Sjærmoen.

Tidemand var emellertid snabbast den sista tävlingsdagen med fem sträcksegrar.

Tack vare den fina insatsen i Finland tog den svensk-norska duon ett kliv uppåt i VM-tabellen inför mästerskapets tre avslutande deltävlingar som alla avgörs på asfalt.