Nyheter

Segraren i tredje upplagan av Historic-klassen i Rally Sweden blev en debutant i tävlingen.

Men i rallysporten var det inte direkt nykomling som tog hem förstaplatsen.

Ludvika-duon Tobias Johansson och Mikael Johansson vann klassen med sin gamla klassiska bilklenod Audi Urquattro A2 drygt 45 sekunder före gamle Rally Sweden-vinnaren Mats Jonsson/Jon Magnussson från Forshaga och med Vännäs MK:s Nils Östgård/Fredrik Andren som trea knappt två minuter efter segraren.

– Det har varit roligt att köra och det mest har väl gått helt enligt plan, säger segraren till resultatservice.

Historic-klassen var sportligt sett på förhand en uppgörelse mellan just Tobias Johansson och Mats Jonsson. De före detta proffsförarna rattade lite ”tyngre” fyrhjulsdrivna bilar med mer grepp och mer power än många av de 26 konkurrenter som anmält sig till Historic, som i grund och botten är en hyllning till de gamla bilarna från förr. Deras respektive bilar, klassiska Audi Urquattro och Toyoya Celica, är bilmärken som firat stora triumfer i rally-VM genom åren.

Nu blev det också dessa klenoder som dominerade Historic-klassen 2024.

Johanssons Quattro, framplockad ur pappa Erik ”Eken” Johansson gamla gömmor, visade sig hålla perfekt på vintervägarna runt Umeå.

– Det är en bra bil helt klart, men lite försiktigt och lugnt har vi kört i vissa delar av banan för att inte riskera fjädringen. Men där vi kunnat gasa har vi kört hårt, berättade Tobias Johansson.

Mats Jonsson, som tvingades bryta med Celican ifjol, var nu tillbaka och bilen höll ihop hela tävlingen.

– På det hela taget får jag vara nöjd, vi har haft lite motor bekymmer, men jag ska inte skylla på det. Tobias körde jättebra och jag tror publiken uppskattat att få se de gamla bilarna i den här VM-miljön, så det har varit fantastiskt roligt.

Klassen kördes med tre sträckor på fredag och tre på lördag och det blev två helt vitt skilda upplevelser med ett yr-snö-väder under första hälften följt av strålande sol och perfekt vinterunderlag som avslutning när nostalgi-tävlingen gick i ”mål” på The Red Barn Arena under lördagen.