Nyheter

Spännande VM-premiär

I morgon, onsdag, inleds VM-året med klassiska Monte Carlo-rallyt. På startlinjen i premiären återfinns många av de förare som kommer till Rally Sweden 9-12 februari.

Bland de som kör båda tävlingarna märks bland annat P-G Andersson samt Petter och Henning Solberg.


För första gången sedan 2008 ingår Monte Carlo-rallyt i VM-serien. Klassikern avgörs 18-22 januari och som premiärtävling är den lite extra intressant. Frågorna innan start är många.

• Ska Sébastien Loeb fortsätta dominera mästerskapet och vinna Monte Carlo-rallyt för sjätte gången i karriären?

• Hur vass bli hans stallkompis, finländaren Mikko Hirvonen, som lämnat Ford och ersatt Sébastien Ogier i Citroëns VM-team?

• Vad kommer Fordduon Jari-Matti Latvala och Petter Solberg att förmå på de svårkörda, asfalterade bergsvägarna? Solberg är tillbaka som fabriksförare och givetvis hur sugen som helst på att få en bra start på säsongen.


Totalt är 17 WRC-ekipage anmälde till Monte Carlo-rallyt. Intressanta namn i startlistan, förutom ovan nämnda, är bland annat Francois Delecour, som gör VM-comeback i en Ford Fiesta WRC, Ott Tänak, Thierry Neuville, Martin Prokop och Pierre Campana.


I Super 2000-klassen återfinns startfältets enda svensk ekipage, P-G Andersson och Emil Axelsson, som tävlar i en Proton Satria S2000. Duon, som kör om VM-poäng i SWRC, ställs bland annat mot starka förare som Sébastien Ogier, Bryan Bouffier och Giandomenico Basso.


Monte Carlo-rallyt avgörs över 18 specialsträckor som tillsammans mäter 43 mil, vilket gör årets VM-premiär till den längsta i mästerskapet sedan Finland 1996.

Noteras kan att arrangören valt att inte använda sig av den så kallade superrally-regeln, eller Rally 2 som den döpts om till i år. Ett ekipage som bryter tävlingen kommer därför inte att ha möjlighet att starta om dagen därpå.


Monte Carlo-rallyts hemsida: http://www.acm.mc/home.php


Bild.

FOTO: MCKLEIN